Marturie

Scrie o marturie aici despre Parintele Argatu

Articole recente
Scrie un articol
Sfintele moaşte ale părintelui arhim. Ilarion Argatu Boroaia

Părintele Ilarion Argatu, de la sfânta mânăstire Cernica, s-a mutat la Domnul pe data de 11 mai 1999, la vârsta de 86 de ani, după o îndelungată suferinţă. A plecat atunci la Cer un mare luptător pentru credinţa strămoşească şi pentru neamul românesc.

  Încă din tinereţe – pe vremea când se numea Ion şi păstorea peste credincioşii din parohia Boroaia – părintele arhim Ilarion a fost greu încercat de prigoana instituită de regimul comunisto-cominternist dirijat de la Moscova, ostil neamului nostru românesc creştin-ortodox. Astfel, pentru poziţia sa anticomunistă afirmată mai ales în predicile sale, prin care căuta să întărească poporul la rezistenţă împotriva noului sistem politic comunist ateu, impus cu forţa de armata sovietică, a fost vânat ca duşman al noii ideologii comuniste şi condamnat în secret la moarte.

    Pentru credinţa şi dragostea părintelui Ion, bunul Dumnezeu i-a dat tărie ca să reziste prigoanei declanşate împotriva sa. Obligat, timp de 16 ani, să se ascundă în mai multe locuri (într-o şură, într-o cameră cu pereţi dubli a casei sale, şi în munţi) pentru a-şi salva viaţa, îndurând  lipsurile, frigul şi foamea, părintele Ion a trăit o experienţă unică, de mare jertfă. A avut multă credinţă în Dumnezeu şi în Maica Domnului că îi vor asculta rugăciunile şi îl vor ajuta să biruiască şi să iasă întărit din această încercare. În anul 1964 a fost decretată amnistia generală pentru toţi deţinuţii politici din închisorile comuniste şi s-au anulat condamnările la moarte în contumacie.

    Cu toate acestea, pe tot parcursul vieţii, părintele arhim. Ilarion Argatu a fost încercat printr-o prigoană permanentă, venită nu doar din partea poliţiiei politice, ci şi de la cei care ş-au duşmănit şi invidiat pentru realizările sale duhovniceşti întru slujirea poporului aflat în suferinţă.

    După 1964, părintele Ion Argatu îşi reia activitatea de preot paroh la parohia Boroaia, slujind aici lui Dumnezeu şi poporului până în 1971. În acest timp, contruieşte, pe o fundaţie mai veche( din 1924), biserica-catedrală din Boroaia, unică prin arhitectura sa. Din 1971, când soţia-preoteasa Georgeta se duce la Domnul, părintele Ion se retrage la mânăstirea Antim din Bucureşti, dorind să slujească lui Dumnezeu cu mai multă râvnă decât până atunci, ca preot călugăr (ieromonah), dându-i-se numele de Ilarion. După o vreme se mută la mânăstirea Căldăruşani, ultimul popas duhovnicesc ( mai lung şi mai cunoscut de toată lumea) fiind Sfânta Mânăstire Cernica de unde, la 11 mai 1999,pleacă la Domnul. A fost îngropat în sfânta biserică din Boroaia- ctitoria sa, alături de rămăşiţele pământeşti ale soţiei sale.

    Vineri, 5 mai 2006, ora 14:oo, după şapte ani, cu o zi înainte de parastas, părintele Ilarion este dezgropat de câţiva călugări din Ardeal, solicitaţi de părintele paroh de la Boroaia, preotul Alexandru Argatu- fiul părintelui Ilarion, pentru ajutor şi mărturie a ceea ce aveau să vadă. La dezgropare, aceştia au constatat că trupul părintelui este întreg, neputrezit, cu barbă, foarte uşor şi cu o plăcută mireasmă specifică sfintelor moaşte. Cu mare evlavie l-au sărutat şi l-au îmbrăcat cu veşminte noi, aşezându-l într-o frumoasă raclă, în biserică în stânga altarului.

   În seara aceleaşi zile, de la orele 22:oo, s-a făcut slujba de sfinţire a aghiasmei mici, după care, până târziu în noapte, s-a continuat cu slujba Sfântului Maslu (slujbă pentru sănătate sufletească şi trupească ) şi toate rugăciunile de alungare a duhurilor rele (ale Sf. Vasile ce Mare, ale Sf Ioan Gură de Aur ), de către un sobor de preoţi în frunte cu cei trei fii ai părintelui Ilarion. Alexandru Argatu-preot paroh la Boroaia, Ştefan Argatu- paroh la Slobozia- Ciorăşti, lângă Focşani şi preotul Ioan Argatu. Despre ultimul se cuvine amintit că s-a ocupat permanent de ctitoria părintelui Ilarion –mânăstirea românească de călugări de la Ierihon-Israel.

     La aceste slujbe au participat numeroşi localnici, cărora li s-au alăturat credincioşi veniţi din toată ţara, mulţi din Bucureşti- sosiţi cu autocarul, cu trenul, ori maşinile personale. Biserica, deşi foarte încăpătoare, a fost arhiplină. Printre credincioşi s-au aflat şi doi posedaţi de duhuri necurate un tânăr, sosit cu părinţii lui şi o femeie mai în vârstă, însoţită de două măicuţe. Aceştia, stând în apropierea sicriului cu sfintele moaşte ale  părintelui Ilarion au fost agitaţi pe tot parcursul slujbei Sfântului Maslu însă,spre finalul acesteia, s-au liniştit-semn al lucrării harului părintelui Ilarion.

    În dimineaţa de sâmbătă, 6 mai 2006, începând cu ora 7:oo, s-au făcut slujbele rânduite în biserică, s-a citit acatistul Maicii Domnului şi acatistul Sf. Cruci şi s-a săvârşit Sfânta Liturghie, la care a slujit Preasfinţitul Arhiepscop Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor, în fruntea unui sobor de peste 15 preoţi şi în prezenţa a aprox. 1000 credincioşi sosiţi din toate colţurile ţării. Apoi s-a făcut slujba de parastas de şapte ani a părintelui arhim. Ilarion Argatu, la sicriul cu sfintele sale moaşte.

   A urmat predica Preasfinţitului Arhiepiscop Pimen şi a părintelui Alexandru Argatu-predici frumoase,înălţătoare sufleteşte şi elogioase la adresa vrednicului de pomenire părinte arhim. Ilarion Argatu, prin care s-a recunoscut valoarea spirituală şi morală a părintelui, exemplu de sfinţenie, dovedită acum prin moaştele sfinţiei sale şi întărită de vindecările miraculoase care s-au făcut timp de şapte ani la mormântul din biserică al părintelui. Acestea au fost consemnate în cartea „Cartea de onoare şi de mărturii” aflată în biserică, ca o continuare firească a celor săvârşite în timpul vieţii. Prin rugăciunile de exorcizare, completate cu posturi aspre, îndelungate şi cu rugă fierbinte către Dumnezeu, s-a învrednicit, cu puterea Celui Preaînalt, a vindeca sufleteşte şi trupeşte  pe mulţi posedaţi de duhuri rele, lucrare mărturisită de mii şi mii de creştini care l-au cunoscut în timpul vieţii pe părintele arhim Ilarion şi care au asistat la aceste exorcizări, l-au preţuit, l-au iubit şi îl iubesc în continuare.

    Poporul român binecredincios îi poartă veşnică recunoştinţă şi dragoste, crezând cu tărie în sfinţenia părintelui Ilarion Argatu încă din timpul vieţii. La şapte ani de mutarea la Domnul, primim cu bucurie confirmarea- prin sfintele sale moaşte făcătoare de minuni-moaşte ce se aseamănă cu cele ale sfântului Ioan Iacob Românul de la Hozeva şi cu cele ale părintelui Ilie Lăcătuşu-ce urmează a fi probabil în curând canonizat.

   Sfintele moaşte ale părintelui Ilarion Argatu se găsesc astăzi depuse pentru patruzeci de zile, în biserica din Boroaia, cu speranţa că vor rămâne şi pe mai departe aici, în vederea procesului de canonizare, dorit de poporul drept credincios, proces care sperăm să se desfăşoare asemenea canonizării sfinţilor din Grecia.

   Iată că s-a adeverit ceea ce spunea părintele arhim. Ilarion unui fiu duhovnicesc, mărturisind vedenia în care îi apăruse părintele ierom Arsenie Boca, în cer deasupra Munţilor Carpaţi prin care, făcându-i semn cu mâna îl chema, spunându-i: „Vino la noi, te aşteptăm!.”

    Părintele Ilarion este de acum în cer, printre sfinţii lui Dumnezeu, împreună cu părintele Arsenie Boca şi cu părintele Cleopa Ilie. În data de 5 decembrie 1998, aflat la sicriiul părintelui Cleopa pentru a-şi lua rămas bun, părintele Ilarion Argatu, s-a rugat să-l ia şi pe el în cer la Domnul, rugă pe care părintele Cleopa, iată i-a îndeplinit-o. După numai şase luni, s-a dus la Domnul şi părintele nostru arhim Ilarion Argatu, ca să se alăture sfinţilor români din cer şi sfinţilor părinţi bineplăcuţi lui Dumnezeu, alături de Maica Domnului, la care avea cea mai mare evlavie, întru lumina Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia i-a slujit toată viaţa.

Slavă lui Dumnezeu şi sfinţilor săi, întru care a binevoit!

(5 mai 2006,articol apărut în revista Lumea Credinţei- iunie 2006)

                                                           Aurel Palea-fiu duhovnicesc



Comentarii

- 2011-07-22 13:01:16
multa smerenie,credinta si speranta la Sfantul Parinte Ilarion. mi-e tare,tare dor de dansul.

- 2011-07-22 13:04:09
e foarte bine ca Parintele Ioan a facut precizarea cu privire la acea postare care circula pe net, ca fiind poezie scrisa deSfantul Parinte Ilarion. cu adevarat,e mult raspandita.

- 2011-09-17 23:24:58
Parintele Ilarion Argatu este printre putini sfinti ai epocii noastre cu moaste intregi, alaturi de Sf. Nicolae Velimirovic, Sfantul Iustin Popovic, Sfantul Ioan Iacob de la Neamt. Expresie a sfinteniei in lumea contemporana, el ne face sa intelegem faptul ca sfintii traiesc printre noi, si ca harisma sfinteniei este printre noi. Nu izolata in mitologia unui trecut ce nu ne poate atinge, ci prezenta ca o iubire totala, ca o stare normala in biserica.


Adauga un comentariu

Pentru a adauga un comentariu trebuie sa fiti autentificat.

Iisus Hristos
Autentificare



Inregistrare
Recuperare parola

Vizitatori

Afisari azi: 10304
Afisari total: 29088977
Vizitatori online: 4

Magazin online
Newsletter

   

Articole recente
Scrie un articol