Marturie

Scrie o marturie aici despre Parintele Argatu

Articole recente
Scrie un articol
Pentru Lumina de Duminica din Ziua Invierii...2011

Trei intrebari ale reporterului Marius Ianus si trei raspunsuri ale Parintelui Ioan pentru "Lumina de Duminica" din "Ziua Invierii":

Cum trebuie sa intampinam Invierea Domnului?

Invierea Domnului o intampinam cu sentimntul renasterii spirituale, dobandit in urma unui post de sapte saptamani, a unei cainte sincere cu marturisire, a unei constiinte indreptate, ce ne da increderea dobandirii unei vieti noi aici pe pamant si a unei vieti vesnice ; Cu infrigurare si emotie duhovniceasca  a intalnirii omului cazut si ridicat cu Hristos Cel Inviat; Si nu in ultimul rand cu fiorul neexplicat de profund ce ne strabate intreaga fiinta cand ne indreptam pasii catre Sfanta Biserica in sunetul clopotelor de miez de noapte, piosi pasind cu o lumanare in mana ce va fi aprinsa la chemarea "Veniti de luati Lumina!" pusa apoi,sa arda tot timpul in sfesnicul sufletelor noastre pana la alt an.

 Cum ne raportam la slujba de Inviere?

Slujba de Inviere este o  slujba deosebita si unica. Participam la ea numai in noaptea de Inviere. Din noaptea de Inviere se prelungeste in toata Saptamana Luminata cu mici deosebiri, iar ecourile ei se aud in toate duminicile de peste an. Prin ea, noaptea Invierii vibreaza in sufletele credinciosilor care participa efectiv la cantarea de mare slava, tinand in maini ca pe un odor primit de sus, lumanarea aprinsa din lumina impartasita lor de preotul slujitor. Cantarea "Hristos a Inviat", cantata de toti credinciosii din biserica, mai toata noaptea, rasuna atat de inaltator incat intr-o clipa strabate cerul, il deschide, de unde se aud cum canta in acelasi timp toate cetele ceresti, participand parca la cantarea noastra. Cerul si pamantul este plin de slava, de cantare si de bucurie sfanta. Bucuria Invierii se extinde pana la cele dedesubt. Pentru o clipa se impartasesc si sufletele oamenilor celor din iad de aceasta bucurie. Intreg universul si intreaga creatie se bucura, este o bucurie universala. S-a biruit moartea. Singurii care nu participa la aceasta bucurie a Invierii lui Hristos ci stau risipiti si ingroziti de frica sunt diavolii si slujitorii lor.

 Cu ce ganduri sa mergem la biserica în aceasta zi minunata?

Cu gandul curat si primenit. In aceasta zi, am uitat tot, ne-am detasat de tot ce ne incorsetase, ne sufocase si ne intinase pana atunci. Toata intunecimea gandurilor noastre a disparut. In gandurile noastre in aceasta Sfanta Zi, nu mai incape nimic altceva decat  Dumnezeu Cel Inviat. Este semn, ca am curatat cugetul nostru smerindu-ne prin post, rugaciune, marturisire si cainta. Mintea noastra, acum,sta sus in cer, iar ochii nostrii trupesti, privesc cum pamantul se transforma luand vesmant de mare sarbatoare, tresaltand si slavind "Sarbatoarea Sarbatorilor",mirosul, simte ca inspira un altfel de aer, parca si aerul pe carel respiri in "zorii zilei" intorcandu-te dimineata de la biserica, are alt miros si o mireasma deosebita, pare mai curat si mai imbietor. Si gustul este altul, mancarea are alt gust. Oul rosu nu este ca oul obisnuit si fiert, cozonacul are o dulceata si parfum aparte, pasca are gustul ei pe care nu-l mai intalnesti nicaieri, carnea de miel numai atunci este buna si o poti manca cu  placere, paharul de vin are aroma care n-a avut-o si mai inainte. Totul este deosebit si binecuvantat.
Hristos a Inviat!


Comentarii

Nu exista comentarii pentru acest articol.


Adauga un comentariu

Pentru a adauga un comentariu trebuie sa fiti autentificat.

Iisus Hristos
AutentificareInregistrare
Recuperare parola

Vizitatori

Afisari azi: 9775
Afisari total: 29088448
Vizitatori online: 2

Magazin online
Newsletter

   

Articole recente
Scrie un articol