Marturie

Scrie o marturie aici despre Parintele Argatu

Articole recente
Scrie un articol
Cum trebuie sa fie ascultarea sau relatia intr-o manastire de calugarite, dintre : maica stareta , preotul slujitor si duhovnic si obstea de vietuitoare?
Cum trebuie sa fie ascultarea sau relatia intr-o manastire de calugarite, dintre : maica stareta , preotul slujitor si duhovnic si obstea de vietuitoare?
 
10.03.2013 - MAICA EVELINA: Nume: Maica Evelina
mail: evelina20@yahoo.com
 
Intrebare: Parinte, eu sunt de la o manastire de calugarite, suntem vreo 23 de vietuitoare, vreau sa va spun ca este o mare neintelegere intre maica stareta si parintele duhovnic, nu stie care sa comande si cine este mai mare. Stareta il tot obstructioneaza pe parintele de la tot ce poate, se baga chiar si la slubele parintelui si-i interzice anumite slujbe sa le faca. Noi stim ca nu este bine ce face stareta, e femeie, nu se poate baga peste preotie. Va intrebam cum este inaintea lui Dumnezeu ascultarea de stareta si ascultarea de duhovnic, care este mai mare sau mai intai?

RASPUNS: Pentru maici (calugarite) intr-o relatie normala dintre stareta-duhovnic -obste, ascultarea se face atat fata de stareta cat si fata de duhovnic.Fiecare isi are rolul sau bine stabilit in conducerea unei obste .
               La Dumnezeu, unul conduce administrativ (maica stareta) , tinand toiagul in mana dreapta avand grija de fiecare maica in parte si da ascultari ca prin ele sa se poata mantui fiecare maica. Asigura viata si trairea vietuitoarelor in ascultare, smerenie, munca si rugaciune.           
                Preotul-duhovnic, conduce obstea pe calea lui Hristos catre Imparatia lui Dumnezeu (inclusiv pe maica stareta), cu epitrahilul la gat, cu Sf Potir in mana dreapta si cu Sf Crucea in mana stanga. La Dumnezeu el merge inainte urmat de maica stareta si de toata obstea. Calugaria nu este inaitea preotiei ci invers.Preotul merge cu un pas inainte pentru a descoperi calea catre Imparatia lui Dumnezeu prin harul ce lumineaza si curge prin peitrahilul de la gat (harul preotiei). Nu merge singur ci cu Hristos cel Jetfit ce se afla ca povatuitor, rascumparator si de merinde in Sfantul Potir din mana preotului.
                  Hristos - Mirele, insoteste obstea, o hraneste si-i da putere sa mearga pe cale, si-i da putere sa se ridice atunci cand cade. Sfanta Cruce din mana preotului lumineaza in intuneric cu lumina ei calea descoperita prin Har pe care trebuie sa mearga turma (obstea).
                  Asi putea spune ca rolul ambilor conducatori este foarte insemnat si cu mari responsabilitati conducand si pazind obstea unul pe orizontala si altul pe verticala.Stareta pazeste turma cu toiagul in mana (toiagul inseamna autoritatea cu care a fost investita) ca nimeni din turma sa nu ramana in urma sau sa se piarda. Iar parintele are grija ca nimeni din obste sa nu cada in prapastia intunecimii pacatului ci pe toti sa-i ridice la inaltimea Imparatiei lui Dumnezeu. Asta-i regula dupa cum vrea Dumnezeu.
                   Mai sunt si cazuri izolate in care stareta sau duhovnicul nu-si cunosc locul si rolul, cauza este mandria. Mandria fiind izvorul rautatilor in lume, desigur, rastoarna valoarea si pe Dumnezeu din constiinta celui ce o poarta.
                    Deci, ascultare sporita fata de amandoi, cu ochii, vointa si smerenia la maica stareta si cu urechea, mintea si inima la parintele duhovnic, iubind pe Dumnezeu si veti primi la infricosatul judet ceea ce a vazut Sf.Cuvios Nifon: "Cuvioasa ceata a monahilor, chipul lor revarsa o tainica mireasma si scanteia ca soarele.Domnul i-a impodobit cu sase aripi si prin puterea Duhului Sfant au devenit asemenea cu infricosatii Heruvimi si Serafimi si au inceput sa cante cu glas de tunet: Sfant, Sfant, Sfant Domnul Savaot, plin este tot pamantul de Slava Lui. Slava monahilor era mare, negraita si cununile lor felurit impodobite si luminoase; potrivit cu luptele si cu sudorile lor au primit si cinstea" *
Pr.Ioan
_____________________
* Sf.Cuv.Nifon, Episcopul Constantianei, sc.IV "Vedenie despre Infricosetoarea Judecata" Muntele Athos 1986, traducere Pr Petroniu Tanase.


Comentarii

Nu exista comentarii pentru acest articol.


Adauga un comentariu

Pentru a adauga un comentariu trebuie sa fiti autentificat.

Iisus Hristos
AutentificareInregistrare
Recuperare parola

Vizitatori

Afisari azi: 9531
Afisari total: 29088204
Vizitatori online: 4

Magazin online
Newsletter

   

Articole recente
Scrie un articol