Marturie

Scrie o marturie aici despre Parintele Argatu

Articole recente
Scrie un articol
CANONUL 28 AL SF. IOAN POSTITORUL
CANONUL 28 AL SFANTULUI IOAN POSTITORUL
(sau, canonul 7 al Sf Ioan Postitorul, cum este denumit în Pidalionul din 1844, tipărit la Mrea Neamţ)

.......Acest canon întăreşte cele două canoane: canonul 2 al Sfântului Dionisie şi canonul 7 al Sf Timotei. Le recunoaşte autoritatea canonică de care trebuie să ţinem seama atât preoţii cât şi credincioşii.
Prin aceasta, Sf Ioan Postitorul îşi impropriază prevederile canonul 2 al Sf Dionisie, canon în care se stabilesc 2 interdicţii şi un pogorământ pe care femeia la necurăţia ei celei obişnuite trebuie să le respecte:
.......a.- Să nu intre În "Casa lui Dumnzeu" -în Biserică- potrivit conştiinţei să nu "îndrăznească".
.......b.- Să nu se atingă de nici un lucru sfânt sau sfinţit.
.......c.- Se poate ruga, potrivit interdicţiei nu în biserică, ci acasă. Mai adaug ca pe lângă faptul de a se ruga , mai poate face metanii şi mai poate posti.
.......De asemenea, recunoaşte autoritatea canonului 7 al Sf Timotei, care contine 2 prevederi:
.......a.- Femeia cu necurăţie lunară, să nu se atingă de Sf Taine.
Prin expresia de "Sf.Taine" trebuiesc înţelese toate cele 7 Sfinte Taine (Botezul, Mirunginea, Mărturisire, Sf.Împărtăşanie, Sf.Maslu, Cununia şi Preoţia). Unii se gândesc numai la Taina Sf.Împărtăşanii. Este greşit, pentru că prin toate Sf Taine lucrează nevăzut Duhul cel Sfânt. Observăm ca sfinţitul legiuitor când este vorba de Sf. Împărtăşanie, foloseşte expresia de "împărtăşanie". În vocabularul şi în obişnuiţa noastră spunem Sfintele Taine în loc de Sf Împărtăşanie, ceea ce nu este greşit, însă trebuie să ţinem cont de litera şi spiritul canonului.
.......b.- Porunca de a se amâna primirea uneia dintre Taine. Cu precădere şi în mod frecvent în zilele noastre se numără: Sf.Împărtăşanie (pt. toţi), Cununia (pt miri şi naşi), Botezul (pt nasi şi pt cel ce se botează dacă este adult), Mărturisirea şi Sf Maslu (pt toţi).
.......Observăm că, Sf Ioan Postitorul, nu mai revine asupra lor şi nici nu le descrie, lăsându-le aşa cum au fost descrise in canoanele respective de sfinţiţi legiuitori.
.......însă, mai adaugă la ele interdicţia femeii de a se împreuna cu bărbatul în timpul necurăţiei ei obişnuite şi de a zămisli copii în această perioadă, atrăgând atenţia că din acest păcat se pot naşte copii bolnăvicioşi, cu firi slăbănoage, cu pete de sange pe piele, cu malformatii şi cu handicap, fapt ce se cunoaşte şi este recunoscut şi de medicină.
........Apoi, interdicţia de a se atinge femeia necurată de Sf.Taine aplicând canonul de 40 de zile oprire de la Sf.Impartasanie.
........Menţionez că, în primele secole creştine, credincioşii se împărtăşeau foarte des. Iar, cele 40 de zile oprire, insemnau mult, în comparaţie cu ziua de astăzi când nu mai înseamnă nimic, împărtăşania fiind la intervale mari de timp. Pe timp ce a trecut şi s-au înmulţit păcatele formându-se o starea generală de păcat în rândul credincioşilor, s-a mărit şi timpul nevredniciei de a se apropia de Sf. Împărtăşanie, ajungând în zilele noastre de cel putin 40 de zile, obişnuit să fie în fiecare post din cele 4 posturi mari de peste an si cel mult 1 an de zile. Mai mult de 1 an de zile să nu treacă. Credinciosul zilelor noastre trebuie măcar odata pe an să se împărtăşească şi să nu lungească perioada neîmpărtăşindu-se ani de zile.

Comentarii

Nu exista comentarii pentru acest articol.


Adauga un comentariu

Pentru a adauga un comentariu trebuie sa fiti autentificat.

Iisus Hristos
Autentificare



Inregistrare
Recuperare parola

Vizitatori

Afisari azi: 10468
Afisari total: 29089141
Vizitatori online: 3

Magazin online
Newsletter

   

Articole recente
Scrie un articol