Marturie

Scrie o marturie aici despre Parintele Argatu

Articole recente
Scrie un articol
CAND SE FACE CORECT INCHEIEREA PARASTASELOR DIN SÂMBETELE POSTULUI MARE?

CAND SE FACE CORECT INCHEIEREA PARASTASELOR
DIN SÂMBETELE POSTULUI MARE?

Incheierea parastaselor din Sâmbetele Postului Mare, se face după cum şi denumirea lor o arată, ultima sâmbătă de pomenire din Postul Mare, respective Sâmbăta Floriilor sau Sâmbăta lui Lazăr. [1]
Este greşit să se facă incheirea părastaselor în Joia Mare, cum este în obicei unor parohii, pentru că semnificaţia acestei zile este alta, Patimile Mântuitorului sau Joia Patimilor. Este închinata această zi, în exclisivitate, plângere şi tânguire pentru patimile Mântuitorului şi nu pentru morţii noştri, pe care i-am pomenit şi am plans pentru ei în toate sânbelete Postului Mare.
Sâmbăta lui Lazăr, este ultima zi când se mai pomeneasc morţii, pentru perioada ce urmează, până în Duminica II-a după Paşti, respective Duminica Tomii.
In intervelul dintre Sâmbăta lui Lazăr şi Duminica Tomii, nu se fac pomeniri de morţi, [2] pentru că:
1- în Duminica Floriilor fiind praznic împărătesc, nu se pomenesc morţii;
2- în Săptămâna Patimilor, nu se pomenesc morţii, deoarece primează doliul pentru patimile şi moartea Mântuitorului;
3- în zilele de Paşti şi toată Săptămână Luminată, nu se cuvine a plânge morţii deoarece şi pentru ei este prilej de bucurie. Aşa cum cântăm ,”Şi Cerul şi pământul şi cel dedesubt, se bucură…”. Pentru cazul in care se întâmplă, să moară cineva în această săptămână, este o slujbă specială specifică acestei perioade. Acolo unde este obiceiul de a se merge la cimitir în zilele de Paşti şi în toată Sătămâna Luminată, preot trebuie să se ostenească mai mult de a lămuri credincioşii, că nu este bine şi de a schimba obiceiul.

PS
Sunteţi de acord să va puneti de acord cu rânduiala parastaselor şi a pomenirii morţilor din perioada ce urmează după cum prevede tpicul bisericesc? Ori facem alergie la " tipic" şi rânduielile bisericeşti le tinem după "obiceiurile" cu care ne-am obişnuit?!
Il veţi ajuta pe preotul dvs să schimbe "obiceiul" cu rânduiala tipiconală, ca să fiţi fiii ascultători ai Bisericii şi plăcuţi lui Dumnezeu? Daca da, va fericesc!.

__________________________________
[1] - Tipic Bisericesc, Bucuresti 1976, pag 161/86
[2] – Tipic Bisericesc, Bucuresti 1976, pag 272


Comentarii

Nu exista comentarii pentru acest articol.


Adauga un comentariu

Pentru a adauga un comentariu trebuie sa fiti autentificat.

Iisus Hristos
Autentificare



Inregistrare
Recuperare parola

Vizitatori

Afisari azi: 432
Afisari total: 30004305
Vizitatori online: 2

Magazin online
Newsletter

   

Articole recente
Scrie un articol