Marturie

Scrie o marturie aici despre Parintele Argatu

Articole recente
Scrie un articol
- Dezgroparea
Unde a hotărât părintele Ilarion să fie îngropat şi la cât timp să fie dezgropat?
Pr. Argatu Vasile, Valea Glodului, mărturie înregistrată,12.04.2009

Cu ceva timp înainte de a muri Părintele Ilarion, am fost la el în vizită, pentru a vedea ce face şi de a mai sta de vorbă cu el în anumite chestiuni care mă interesau. M-a întrebat părintele ce mai este pe acasă, ce mai fac copii lui, cum se descurcă Ducu (Părintele Alexandru Argatu-fiul) cu pictura de la Mănăstirea Sfintei Cruci. Dn câte am ştiut i-am spus. Mai mult am vorbit de pictura mănăstirii, mănăstire ridicată de părintele, nu  mi s-a părut o treabă    bună să se picteze pe tencuială de pământ, iar pictura nu era în normele canonice, după câte am observat eu, pictorul nu era aşa de bun. Cât am stat de vorbă cu fratele (cu Părintele Ilarion) a apărut şi Ducu şi numai bine, l-a întrebat părintele dacă este adevărat ceea ce am spus eu. Ducu a recunoscut că aşa este, dar pentru că se grăbeşte să termine cât mai repede. Părintele Ilarion s-a cam supărat şi a promis că va veni şi va vedea cei de făcut şi va aduce alt pictor.
Din discuţii în discuţii, Ducu îl întreabă pe părintele:
-Tată, dacă ai să mori unde vrei să-ţi facem mormântul? Căci, eu am făcut un cavou la Mănăstirea Sfintei Cruci.
-Da, da eu ţi-am spus să nu pictezi soţia acolo, ceea ce e între călugări între călugări să fie şi ceea ce este între maici, maici să fie şi femei de rând. Nu permit asemenea lucrare.
-Dar Ştefan cel Mare nu este pictat cu soţia lui, Mircea cel Bătrân nu este cu soţia lui..?
-Pe mine nu mă interesează, eu nu vreau ca în mănăstirea de călugări pe care o ridic eu să fie pictate femei. Eu nu vreau să fiu înmormântat la Mănăstirea Sfintei Cruci, eu vreau să fiu înmormântat la Mănăstirea Cernica, acolo în cimitirul săracilor să-mi fie făcută groapa şi acolo care o vrea să vină şi să-mi facă ceva, îmi va face. În rest nu vreau nicăieri, dacă nu am parte să ajung la Ierusalim şi să mor acolo la Biserica “Sfântului Ioan Botezătorul” şi acolo să mă îngroape. Dacă tu vrei să mă duci numaidecât la Boroaia după cum ai mai zis mai înainte, să nu mă îngropi peste mama ta, ci, mă îngropi afară. Pe mama ta ai închis-o în biserică şi nu a putut să-i pună un om o lumânare şi să zică o rugăciune. Eu vreau să fiu afară îngropat şi să vină fiecare şi să-mi pună o lumânare care va voi.
-Tată, dar e vorba ca să-ţi fac un monument.
-Să nu-mi faci nici un monument că eu nu sunt catolic, eu sunt ortodox. Ortodocşii nu au monumente pentru preoţi, ortodocşii nu au această lucrare. Mie să nu-mi faci monument.  A mai precizat părintele ceva:
-Pe mine să nu mă dezgropi la 7 ani, după ce oi împlini 20 de ani atunci să mă dezgropi, uite Vasile (Pr Vasile Argatu,fratele părintelui) este aici, e martor la ceea ce-ţi spun şi asta rămâne. Ai auzit?
-Da, tată. Şi, a ţinut să-i mai repete, ca să fie clar şi să ia aminte.
-La 20 de ani mă dezgropi, şi dacă mă duci la Boroaia în faţa bisericii să mă îngropi şi nu în altă parte.
A ajuns timpul de a murit părintele, l-a adus la Boroaia şi l-a îngropat peste soţie, deci nu a ţinut cont de cuvântul părintelui. Apoi, i-a ridicat monument, la fel nu a ţinut cont de cuvântul părintelui. Nu l-a îngropat afară, la fel nu a ţnut cont de cuvântul părintelui. L-a dezgropat la 7 ani, la fel, nu a ţinut cont de cuvântul părintelui care i-a hotărât că numai la 20 de ani să-l dezgroape.
Mă întreb, de ce nu a vrut Ducu să asculte nimic din ceea ce i-a hotărât tatăl său? De ce a făcut tocmai invers? Mă mai întreb de ce o fi zis părintele să fie dezgropat la 20 de ani şi nu la 7 ani? Ce descoperire o fi avut de i-a hotărât fiului să-i respecte dorinţa? Îmi dau seama că neascultându-l a greşit mult. De aceea a ieşit tulburare şi supărare cu dezgropămintea părintelui pentru că nu a fost făcută la timpul ei ci cu mult mai devreme, în grabă şi în neascultare. A încercat să se justifice într-un fel, că, a fost dorinţa familiei să fie dezgropat  la 7 ani, ceea ce nu este adevărat. Noi cei din familie care nu am fost de acord cu dezgroparea şi cu toate cele ce le-a călcat Ducu şi nu a ţinut cont, nu l-a ascultat pe tatăl său, aşteptăm să se împlească cei 20 de ani. Cred că la 20 de ani lucrurile o să înceapă a se îndrepta şi vor sta altfel.

Iisus Hristos
AutentificareInregistrare
Recuperare parola

Vizitatori

Afisari azi: 9614
Afisari total: 29088287
Vizitatori online: 3

Magazin online
Newsletter

   

Articole recente
Scrie un articol