Marturie

Scrie o marturie aici despre Parintele Argatu

Articole recente
Scrie un articol
Articole si comentarii pe net ...... vol.2

Rhea - New Millennium's blog

Cristina Rhea -  scriitor, jurnalist si asistent universitar –Universitatea Crestina “Dimitrie Cantemir” Bucuresti,

Wednesday, March 9, 2011

RĂSPUNSURI DUHOVNICEŞTI la întrebările credincioşilor

– Despre post
Arhimandrit Ilarion Argatu

http://www.parinteleilarionargatu.ro

Parintele Ilarion Argatu, unul dintre marii duhovnici ai Bisericii Ortdoxe, a fost iubit de mii de credincioşi din întreaga ţară şi de peste hotare, care  s-au întărit în credinţă prin sfaturile sale, care au primit uşurare din suferinţă şi împlinire a toată dorinţă prin rugăciunile sale.

La uşa chiliei Sfinţiei sale, veneau credincioşii din întreaga  ţară, pentru a primii un sfat, o binecuvvântare, o rugăciune şi o rezolvare a necazurilor cu care se lupta fiecare. Era aşa de aglomerat încât, unii trebuiau să stea la rând şi câte trei zile. De obicei somnul părintelui era de 3-4 ore pe noapte. Până la ora şase dimineaţa, pravila era făcută şi pomelnicele pomenite (mii de pomelnice). După aceasta, uşa chiliei se deschidea şi erau invitaţi să intre toţi cei ce se osteniseră în faţa uşii cu aşteptarea şi cu răbdarea. Intra toată lumea, camera era arhiplină. După ce le vorbea părintele un cuvânt de folos, invita pe toţi la rugăciunea de dimineaţă, care se continua cu sfinţirea apei şi cu moliftele. După care, în public, stătea de vorbă cu credincioşii, spunând fiecare în auzul tuturor necazul lui şi se rugau de părintele să fie ajutaţi cu rugăciunile sfinţiei sale.
Părintele, avea darul rugăciunii. Rugăciunile sfinţiei sale aveau multă putere. Puterea în rugăciune venea prin harul lui Dumnezeu vărsat prin sfinţia sa şi primeau credincioşii răspuns şi rezolvarea problemelor. Părintele postea, postul sfinţiei sale era ajunare zile la rând. Într-un moment de destăinuire mi-a zis că manâncă de două ori pe săptămână şi atunci mâncare slabă. Carnea nu intra în meniul părintelui. Părintele avea darul descoperirii. Vedea pe omul cel dinlăuntru care venea la el. Unora le spunea pe nume fără să-i fi văzut vreodată, altora le descoperea motivul pentru care au venit la el, fără ca aceştia să fi deschis gura şi să spună ceva, iar pe unii îi îndemna la îndreptare. Pe persoanele care se ocupau cu vrăji, farmece, descântece şi tot felul de lucruri drăceşti îi descoperea în faţa celor prezenţi şi le poruncea să plece, să părăsească chilia.
Din cărţile "Arătări sau vedenii ale părintelui Ilarion Argatu”  şi  “Fapte minunate din viaţa de duhovnic a părintelui Ilarion Argatu” şi “Răspunsuri duhovniceşti la întrebările credincioşilor...” se descoperă darurile cu care lucra  părintele şi ajuta pe credincioşi în necazurile lor.
A ştiut cu mult dinainte când va pleca la Domnul. La înmormântarea Părintelui Ilie Cleopa de la Mănăstirea Sihăstria  transmite Părintelui Iustin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă prin fratele Constantin (acum Părintele Haralambie - staretul Schitului Catrinari, com.Panaci, jud.Suceava) mesajul că, el  va pleca la Domnul în urma părintelui Cleopa şi că părintele Iustin va rămâne marele duhovnic al Moldovei mulţi ani de acum incolo care să mângâie pe credincioşi. A ştiut  ziua când va muri. In ziua cand a murit, dimineaţa, după ce a dat drumul credincioşilor în chilia sa, le-a spus: Diseară voi merge la Domnul, rugaţi-vă la Maica Domnului”.
La 11 mai 1999, Părintele Ilarion este chemat la cele veşnice.  A fost înmormântat în ctitoria sa, Biserica din Boroaia, participând la slujba de înmormântare doi ierarhi: Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop Pimen şi Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop Teodosie, un sobor numeros de preoţi, fiind condus de peste 2000 de credincioşi adunaţi din toată ţara, sute de monahi şi monahii de la diferite mănăstiri din ţară.
“La trecerea spre cele veşnice a Arhimandritului Ilarion, IPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor a spus printre altele: „... prin rugăciunile sale mulţi bolnavi s-au vindecat de diferite boli trupeşti sau sufleteşti.  (AVI)

 

Volumul de fata, intitulat „Raspunsuri duhovnicesti ale Parintelui Ilarion Argatu la intrebarile credinciosilor“, sta sa raspunda multor intrebari atat fidelilor credinciosi care il cercetau ca duhovnic pe Parintele Ilarion Argatu, cat si acelor persoane suspicioase, mai mult sau mai putin tendentioase, atat in timpul cat parintele a trait ca vietuitor in Manastirea Cernica, cat si a celor de dupa disparitia sa.
Se stie ca zilnic era avalansa de credinciosi la usa chiliei parintelui. Unii, se intrebau si se intreaba si astazi ce-i determina pe acestii credinciosi sa vina de la distante mari, de la sute de kilometri din toate colturile tarii si in acelasi timp sa aiba atata rabdare ca sa astepte ore in sir si chiar zile intregi, la usa parintelui. Ce altceva, decat, necazurile vietii? Unde nu alearga omul coplesit de necazuri si de atata durere, din care cauta scapare? Unii iau calea vrajitoarelor si a ghicitorilor, ceea ce-i fac sa se afunde mai adanc. Altii isi pun nadejdea in "fii oamenilor in care nu gasesc izbavire". Dar cea mai mare parte, alearga la ajutorul lui Dumnezeu si, la institutia Lui pe pamant: Biserica si slujitorii ei.
(Autorul, in „Cuvant inainte“)

- Părinte, când ţii post în câşlegi pentru spovedanie, se mănâncă peşte?
- Da, marţea, joia, sâmbăta şi duminica şi se bea vin, iar miercurea şi vinerea mâncăm de post.
- Părinte, câte zile trebuie să ţii post, ca să te poţi împărtăşi?
- 7 zile. Se socoteşte că după 7 zile de post se elimină toate grăsimile din corp. Să ne asemănăm la trup cu Mântuitorul. El nu a mâncat carne, decât peşte.
- Părinte, dacă nu reuşeşti să te spovedeşti într-un post, ce faci?
- Laşi pe altă dată, sau continui să ţii post până când reuşeşti. E valabil numai în Postul Adormirii Maicii Domnului şi al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. De Paşti şi de Crăciun întrerupi pentru că este prilej de bucurie mare, se mănâncă de dulce, este dezlegare la orice, o săptămână la Paşti şi două săptămâni la Crăciun. După perioada aceasta, ţii o săptămână de post şi te spovedeşti. Preotul hotărăşte dacă iei aghiazmă mare sau împărtăşanie.
- Părinte, e bine să ţii post negru?
- Da, e foarte bine. Cine poate. Valorează cât un ban de aur înaintea lui Dumnezeu şi cum aici pe pământ faci orice cu un ban de aur, aşa şi acolo sus în cer, faci orice cu o zi de post negru.
- Părinte, în săptămâna brânzei, în săptămâna albă, se mănâncă peşte?
- Da, după Pravila Bisericească toată săptămâna, însă, după obicei miercuri şi vineri nu se mănâncă dar după pravilă da pentru că este însemnat cu harţi.
- Părinte, la noi la ţară, preotul ne-a spus că putem mânca peşte miercurea şi vinerea de la Paşti şi până la Înălţare, e păcat?
- După obicei numai în săptămâna Luminată se mănâncă miercurea şi vinerea peşte, însă, Pravila Bisericească spune că se mănâncă peşte până la Pogorârea Sfântului Duh şi Duminica Tuturor Sfinţilor.
- Părinte de ce mie îmi mor porcii şi  găinile de cum intrăm în post, iar la vecina nu?
- Din cauză că nu ţii posturile de peste an. Dumnezeu îţi ia ceea ce te împiedică de a posti. Să vă povestesc ceva de la Boroaia când eram preot acolo. A venit la mine o femeie din parohie şi se plângea că în fiecare post vine uliul şi-i ia din păsările din curte, iar de la vecina de care se despărţea doar cu gardul nu-i lua niciodată. Era foarte supărată că mereu e păgubită. Am întrebat-o dacă ţine posturile de peste an şi ea mi-a răspuns că nu are obiceiul acesta. Dacă matale nu ai obiceiul acesta, vecina matale îl are, de aceea uliul nu se atinge de păsările ei, ea ştie când să le mănânce. Posturile de peste an sunt obligatorii, sunt trecute în calendar, făceţi-vă prieteni în cer, uite acum e Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, tineţi-l şi rugaţi-i să vă ţină poarta deschisă a raiului până ce veţi trece şi dumneavoastră.
- Părinte, uneori Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, ţine trei zile, cum se procedează ca să te poţi împărtăşi?
- Când postul ţine doar 3 zile, începi cu 4 zile mai înainte ca până în ziua aceea, să fie 7 zile de post, să te poţi împărtăşi, de nu, iei doar aghiazmă.
- Părinte, eu nu ţin posturile pentru că mă tem să nu mă  îmbolnăvesc!
- Am  mai  auzit   aşa  ceva.  Dar  cum  vă  explicaţi dumneavoastră că, cei mai mulţi bolnavi de stomac şi ficat, nu sunt postitorii ci, cei care au mâncat, sau, de ce sfinţii care mâncau legume, ierburi şi rădăcini nu se îmbolnăveau?
- Părinte, când ţii post negru trebuie să îndeplineşti vreo condiţie, se ţine în vreun fel ?
- Când ţii post negru, ţii de mâncare, de păcate şi nu leneveşti, nu te culci şi dormi câteva ore ca să treacă ziua mai repede; nu te cerţi cu soţul ; nu vorbeşti de rău.
- Părinte, poţi să posteşti sâmbăta şi dumineca, post negru?
- Nu. Cine ajunează sâmbăta sau dumineca, merge la judecată cu evreii. La carte spune: „ Cei care vor ajuna sâmbăta sau dumineca să se taie din cartea vieţii şi să meargă la judecată cu evreii „ Sâmbăta şi duminica nu se ţine post, pentru că este praznicul Învierii.
- Părinte, se ţine post negru marţea?
- Marţea ţin post negru numai catolicii. Marţea este pentru catolici. Pentru ortodocşi miercurea şi vinerea şi cine vrea şi lunea.


"Trebuie sa nu uitam nici o clipa ca zilele noastre sunt scurte pe Pamant. Dar eternitatea, vesnicia o avem in cer, promisa de Dumnezeu, si pe aceea trebuie sa o pastram cu sfintenie" - Pr. Ilarion Argatu 

Iisus Hristos
AutentificareInregistrare
Recuperare parola

Vizitatori

Afisari azi: 642
Afisari total: 24129684
Vizitatori online: 2

Magazin online
Newsletter

   

Articole recente
Scrie un articol