Marturie

Scrie o marturie aici despre Parintele Argatu

Articole recente
Scrie un articol
Vederea cu duhul ...... vol. 1
A ştiut ziua când va muri1
 
S-a mutat la cele veşnice, având pe buze un ultim şi testamentar cuvânt:
- "Rugaţi-vă la Maica Domnului". A adormit în linişte, înconjurat de credincioşi, după ce în dimineaţa acelei zile s-a sculat zicând:
- "Cu mila lui Dumnezeu, voi pleca deseară". S-a săvârşit într-o zi de marţi. Pe 2 august ar fi împlinit 86 de ani.

  Soţul matale, Ioan se va chema2*
 
- Părinte, am ţinut post negru lunea cum mi-aţi spus pentru căsătorie, dar nu mai pot să ţin.
- Nici nu mai trebuie, gata. Facem rugăciune, staţi în genunchi. (Părintele făcea rugăciuni la cerere şi în grup pentru mai multe dorinţe: căsătorie, examene, înţelegere, de toată lumea s-a aşezat în genunchi şi după rugăciune avea obiceiul să ne stropească cu aghiazmă). După ce a stropit, fata a început să plângă, a scos din geantă Icoana Maicii Domnului de la Ierusalim a sărutat-o, iar cei prezenţi în cameră au sărutat şi ei. După ce au sărutat toţi, părintele care a stat cu ochii închişi cât s-a sărutat acea Icoană a deschis ochii şi a spus:
- Soţul matale, Ioan se va chema. Fata a cunoscut un băiat cu numele Ioan. A urmat nunta, iar cununia religioasă a făcut-o chiar Părintele Ilarion.

Catedrala Mantuirii Neamului3
 
-Părinte ce părere aveţi de Catedrala Neamului sau noua Catedrală Patriarhală?
-Nu se va face acum!
-Nu!?  Au ales chiar şi un loc unde să se ridice!
-Chiar dacă. Tot nu se va face acum, mult mai târziu şi de alt Patriarh şi sub alt guvern, nu cei de azi. (Era prin anul 1998). Vor fi multe piedici din partea guvernanţilor şi se va amâna mult începerea ei, dar după ce se va începe se va ridica repede. Totul este politic şi de altă natură de care dumneavoastră n-aţi auzit şi nici nu este bine să ştiţi. Când va veni la conducerea Bisericii Patriarhul pe placul politicienilor se va da drumul la începerea Catedralei.
-Dacă este biserică de ce mai trebuie făcută alta?
-Biserica actuală a Patriarhiei a fost mai înainte mănăstire, iar când s-a sfinţit primul Mitropolit recunoscut de Patriarhia Ecumenică din Constantinopol ca Mitropolit Primat al României, mitropolia Tării Româneşti (Ungrovlahiei) nu avea catedrala sau biserica ei, atunci, s-a transformat provizoriu această mănăstire în catedrala mitropolitană şi mai târziu în catedrală patriarhală. Însă biserica este mică şi neîncăpătoare când este vorba de hramul Sfântului Dimitrie Basarabov, când vine multă lume şi slujba se face cu un sobor mare de ierarhi şi de preoţi. Când trebuie să se adune toţi membrii Sfântului Sinod, adică toţi episcopii şi mitropoliţii la sfinţirea Sfântului şi Marelui Mir în Joia Mare, biserica se umple de preoţi, diaconi şi ierarhi, iar credincioşii stau pe afară. Trebuie să aibă şi Patriarhia Română o catedrală a ei aşa cum au în toate ţările. Aţi fost la Moscova să vedeţi ce catedrală imensă au?
-De ce nu s-a făcut până acuma?
-Toţi patriarhii au vrut s-o ridice dar nu s-a putut. Au fost piedici. Comuniştii nu au dat voie să se ridice biserici. Bisericile pe care le avem sunt vechi înainte de comunişti. Nici guvernanţi de acum nu sunt mai departe  de cei comunişti, nu vedeţi cum se opun, nu vor să dea teren şi nici aprobări. Pentru ei maosoleul comunist din parc este mai valoros decât biserica, el este biserica lor, cum să-l strice şi să facă o biserică pentru români.
-Părinte, vom trăi noi s-o vedem gata?
-Noi nu. Poate copii şi nepoţii noştrii.

De unde ştia părintele ! ?*
 
-Părinte, fratele meu nu are nici un copil şi ar dori unul, ce să facă?
- Cine vrea numai unul, nu i-l dă Dumnezeu nici pe acela. Am plecat acasă foarte mirată de răspuns şi am întrebat pe fratele meu câţi copii ar vrea să aibă, mi-a răspuns :
- Unul, normal, că doar n-o să fac o grămadă să-i mătur cu lopata.
Aşa s-a exprimat fratele şi eu am rămas cu gândul la părintele, întrebându-mă: de unde ştia dânsul că fratele meu vrea numai un copil şi nu mai mulţi, că doar nu s-au cunoscut, nu l-a văzut niciodată!?

Îmi descoperise Dumnezeu în timp ce-mi povestea*
 
 A venit la mine o tânără şi mi-a spus că are impresia că soţul ei trăieşte cu mama ei şi se temea să nu greşească cu acest gând şi să-l supere pe Dumnezeu. I-am spus :
- Te duci acasă, dimineaţa pleci de acasă la serviciu ca de obicei, încui uşa cu cheia şi peste o jumătate de ora te întorci, descui fără zgomot şi intri uşor şi să fii tare pentru ceea ce ai să vezi. Eu ştiam dar aşa ceva nu-ţi vine să crezi până ce nu vezi. Îmi descoperise Dumnezeu în timp ce ea îmi povestea necazul. Aşa a făcut şi i-a găsit în pat pe amândoi, soţul cu mama ei în fapt. Auziţi dumneavoastră ce poate să facă o mamă... ! Ce timpuri grele !…         

Lasă că de data asta, ai să naşti matale un băiat*

Când eram preot de mir la Boroaia, a venit la mine o femeie foarte credincioasă cu 4 fete şi acum era din nou gravidă, şi-mi zice:
- Părinte, soţul meu mă bate şi mi-a spus că, dacă şi de data asta nasc o fată, mă lasă cu copiii şi pleacă de la mine. Ce mă fac ?
- Lasă că de data asta, ai să naşti matale un băiat. Mergi acasă că ce porţi în pântece e băiat, pentru că Dumnezeu nu vrea să vă despărţiţi. După ce a plecat femeia m-am aşezat la rugăciune şi am zis: Doamne, şi dacă a fost zămislită o fată, Tu poţi să schimbi să fie băiat, pentru că Tu nu vrei ca cei pe care Tu I-ai unit să se despartă“. Au urmat cele 9 luni de sarcina şi diavolul venea tot timpul la urechea mea şi-mi spunea: “ba fată o să fie“. Nimeni nu auzea decât eu, dar mă mâniam şi spuneam cu voce tare: ba e băiat ! Şi iar auzeam: “ba fată!”, iar eu îi răspundeam: nu, cum am spus eu, aşa va fi, va fi băiat ! Preoteasa mă vedea nervos şi auzea uneori ce spuneam şi se plângea tatălui ei că, am ajuns să vorbesc singur. Îi era milă de mine pentru că mă iubea, i se rupea sufletul pentru mine. După cele 9 luni, femeia a născut un băiat după cum îi spusesem. A fost mare bucurie în casa lor. După ce au trecut cele 40 zile de lehuzie, au venit amândoi la mine cu copilul în braţe şi bărbatul mi-a zis :
- Părinte, e băiatul matale !La aceste vorbe, eu ştiam, dar biata preoteasă care mă ştia om serios, ce-a simţit ea când l-a auzit? Bărbatul a explicat despre ce era vorba şi s-a liniştit. S-a dus vorba despre mine că sunt prooroc şi că ştiu ceea ce nasc femeile. A venit o gravidă în luna a 9-a şi m-a întrebat :
- Părinte , eu ce-o să nasc ?
- Pe matale te bate soţul  ?
- Nu.
- Ei, dacă nu te bate soţul, mergi matale acasă     şi-o să naşti ce-a fost zămislit. Pe aceea căreia i-am spus o bătea soţul şi voiau să se despartă.

De unde ştie părintele dacă nu l-a văzut !?*
 
Veneau oamenii la părintele şi spuneau despre un preot Ştefan de la Vârteju că face Moliftele Sf. Vasile de 7 ori într-o zi, una după alta şi-l întrebau dacă e bine.
- De drept se face pauză între rugăciuni. Moliftele sunt puternice, nici cu mintea nu poţi să fii atent, dar eu mai ştiu ceva, că acel preot nu are toate degetele, deci nu are cu ce să binecuvânteze, cum de e preot? Fără să-l fi văzut vreodată pe preot a spus aceste cuvinte de s-au mirat cu toţii de unde ştie părintele că nu are toate degetele.
 
bibliografie:
1.- Ion Marin Balan, „Molitvele de la miezul nopţii",
2 (*).- Pr. Argatu V Ioan, 486 Răspunsuri duhovniceşti la intrebarile credinciosilor ale Parintelui Ilarion Argatu, editia a 2a, 2007 . Toate cele insemnate cu *
3.- Pr. Argatu V Ioan (variantă necenzurată) ,       
Iisus Hristos
AutentificareInregistrare
Recuperare parola

Vizitatori

Afisari azi: 259
Afisari total: 24918346
Vizitatori online: 13

Magazin online
Newsletter

   

Articole recente
Scrie un articol