Marturie

Scrie o marturie aici despre Parintele Argatu

Articole recente
Scrie un articol
Raspunsuri duhovnicesti ...... A

sumar:

-Agheasma,
-Alaptarea copilului,
-Anafora,
-Animale,
-Antihrist,
-Averea,
-Avortul,

Agheasma

(mare, mică, sfeştania)

1.- Părinte, cele sfinte se iau zilnic: agheasma şi Sfâmta  Anaforă?
-Da, ca să ai înger păzitor tare.
 
2.- Părinte, Agheasma Mare se ia numai în cele 9 zile de la Bobotează, sau, şi după o zi de post negru, aşa ne-a spus parohul nostru?
-Eu ştiu că Agheasma Mare se ia în cele 9 zile de la Bobotează, se stropeşte cu ea casa, membrii familiei, iar după 9 zile se păstrează la icoană sau la loc curat, să nu o amesteci cu alte sticle cu apă şi s-o arunci din greşeală. De fiecare dată când eşti oprit de la Sfânta  Împărtăşanie, iei Agheasmă Mare.
 
3.- Părinte, ce se ia întâi, anaforă sau agheasma mare, când iei cele sfinte?
-De drept se ia agheasma mare, pentru că are rugăciuni de sfinţire, pe când anafora e doar binecuvântată, dar dacă preoţii dumneavoastră din parohii vă sfătuiesc altfel, faceţi cum spun ei.
 
4.- Părinte, poţi să faci sfeştanie în casă şi pe mâncate?
-Nu, pentru că se face agheasmă în casă în ziua aceea şi trebuie numai pe nemâncate.
-Preotul care vine face şi pe mâncate.
-Treaba lui, răspunde pentru ce face. Cei care postiţi lunea pentru dorinţe de orice fel: examene, căsătorie, procese, înţelegere în familie, să ştiţi că pe cei care sunt la ţară, această zi de post negru îi ajută la culturile lor să fie bogate şi să nu le mănânce gândacii.
 
5.- Părinte, dacă eşti lehuză şi ai făcut molifta de 8 zile, poţi să faci şi sfeştanie ?
-Nu. În casa lehuzei nu e voie să se facă nici o altă rugăciune, decât dezlegare de 8 zile.
 
6.- Să vă mai spun ceva:
-Când stropiţi cu agheasmă spuneţi cuvintele: Să vină Dumnezeu şi să se risipească toată fermecătura, toată descântătura şi tot lucrul cel necurat, în numele Tatălui şi Fiului şi Sfântul Duh. Amin! Atenţie! Să ziceţi să “vină Dumnezeu“ nu “să învie Dumnezeu” că El este viu, a înviat din morţi şi e viu în veci.
 
7.-Părinte, la noi când vine preotul de stropeşte cu aghiazmă la Bobotează, intră şi în baie, e bine?
-Cum să intre în baie, acolo nu e loc curat, el nu ştie? Poate nu ştie „săracul”, îi spui matale ca să n-ai vină.
Sfaturile părintelui erau după caz, nu la toţi la fel, pentru că sunt oameni care greşesc din neştiinţă şi  când află se bucură şi se îndreaptă, alţii din nepăsare şi când află îl trezeşti puţin, cu timpul se îndreaptă. O altă categorie care fac cu bună ştiinţă, nu primeşte sfat de la nimeni şi aceia dau socoteală pentru că au aflat şi puţin le-a păsat.
 
Alăptarea copilului
 
8.- Părinte, am fost la mănăstire cu bebeluşul meu şi când îl alăptam în pridvor, a venit un călugăr la mine, m-a văzut şi parcă mă certa din priviri, e păcat ?
-Nu e nici un păcat, copilul trebuia hrănit că e mic. Sânul mamei când alăptează, nu e sân, e masa copilului, nu te uiţi cu păcat la mama care alăptează.
 
9.- Părinte, poţi să alăptezi alt copil decât al tău?
-Poţi matale, dar, ai grijă că sunt şi femei hoaţe şi vrăjmaşe, nu-ţi cere să alăptezi copilul că are nevoie de laptele matale, ci, ca să-ţi ia laptele cu vrăji. Laptele mamei e un dar de la Dumnezeu.
 
Anafora
 
10.- Părinte, la Biserica noastră, anafora se face din pâine, este bine sau nu?
-De drept, se face din prescură, dar astea sunt timpurile de pe urmă, nu numai la matale se fac din pâine, la multe biserici se face aşa.
 
11.- Părinte, e voie să dăm şi la animale Sfânta Anaforă? Am auzit pe unii spunând că atunci când se îmbolnăvesc vitele este bine să le dăm Sfânta Anaforă sau prescură de la Biserică pentru a se face bine. Este corect?
-Este un păcat foarte mare. Nu vor fi iertaţi cei ce fac lucrul acesta. Aceştia batjocoresc Trupul Mântuitorului nostru Iisus Hristos dându-L la animale. Aceştia calcă porunca a treia din Decalog luând în deşert pe Dumnezeu. Sfânta Anaforă simbolizează Trupul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pe care îl primeşte fiecare credincios ce a luat parte la Sfânta Liturghie. Cum poate da cineva Trupul Mântuitorului să-L mănânce animalele? Cum poate să facă cineva aşa ceva? Sfânta Anaforă este numai pentru om şi nu pentru animale. Mântuitorul S-a Răstignit şi S-a adus Jertfă pentru animale sau pentru om? Pentru om. Numai pentru om, de a-l răscumpăra din osânda şi robia păcatului. Omul, din cauza păcatelor şi a lipsei de căinţă nu se poate împărtăşi la fiecare Sfânta Liturghie, pentru aceasta, în locul Sfintei Împărtăşanii pe care trebuia s-o ia de fiecare dată, i se dă Sfânta Anaforă, care este făcută din aceiaşi prescură din care s-a făcut Sfânta Împărtăşanie şi este sfinţită în timpul Sfintei Liturghii în timp ce se cântă la strană Axionul Maicii Domnului, prin rugăciunea preotului şi prin atingerea ei de Sfântul Disc şi de Sfântul Potir. Prin Sfânta Anaforă ca şi prin Sfânta Împărtăşanie, omul participă la jertfa Mântuitorului şi prin ea intră în comuniune cu Hristos: „Cel ce mănâncă Trupul Meu şi bea Sângele Meu rămâne întru Mine şi Eu întru el.”  (Ioan 6, 56).
Aşa să ştiţi că, este mare păcatul aceluia care dă la animale: Sfânta Anaforă, prescură sau făină de la Sfântul Maslu. Sfintele Taine nu se pot administra şi necuvântătoarelor (animalelor).
Când se îmbolnăvesc animalele se procedează altfel. Se aduce la preot tărâţă de grâu sau crupe de porumb, un pumn de sare şi o sticlă pentru agheasmă, pe care preotul le binecuvintează citindu-le o rugăciune specială pentru vindecarea animalelor.
Sunteţi datori să învăţaţi şi să spuneţi celor ce nu ştiu şi celor ce fac păcatul acesta pentru a nu fi şi voi părtaşi la păcatul lor.
 
Animale
 
12.- O femeie cu un acatist în mână venise la părintele şi înainte ca ea să vorbească, părintele a spus aşa:
-La vremea de apoi, omul va fi slugă la animal spurcat, nici nu ai cum să te rogi să nu fie aşa, pentru că scris este şi trebuie să se întâmple asta.
Foarte mirată femeia, n-a mai spus nimic, pentru că în acatistul pe care-l avea în mână se ruga: “să ne scape Maica Domnului de câinii vagabonzi şi de cei de casă, de părul şi de  mizeria lor, nu mai ai unde să pui o cârpă pe iarbă şi să stai jos, că parcurile sunt pline de mizeria lor. Ne-am săturat ca de mere acre “.
 
13.- Este păcat să chinui şi să omori animale?
-Este păcat strigător la cer să chinui animalele prin: foame, sete,  frig, bătaie şi ucidere. Dumnezeu a creat animalele pentru hrana omului, altele pentru a-l ajuta pe om la muncă, altele pentru a-l păzi pe om. Dumnezeu l-a pus pe om stăpân peste animale şi va da socoteală omul, pentru felul cum a avut grijă de ele. Animalele nu au suflet, numai omul are suflet, dar au suflare şi un duh al lor.
 
Antihrist
 
14.- Părinte, există antihrist sau e doar aşa o vorbă?
-Aşa spun unii că antihrist nu există, dar e o minciună, pentru că antihrist se naşte dintr-o femeie desfrânată (evreică) şi un slujitor a  lui Dumnezeu căzut de la credinţă din Ierusalim. Trăieşte la Nazaret ca şi Iisus şi face minuni, de mic copil. Ajunge în America şi la 30 de ani va ieşi la propovăduire, la 33 de ani, va ajunge preşedinte. Până la 33 de ani şi jumătate va propovădui şi va face minuni foarte mari ca omul să creadă în el. Atunci se vor alege oamenii. Vor apărea semnele: crucea pentru creştini şi steaua cu 5 colţuri pentru păgâni. Aceste semne vor apărea pe frunte la intelectuali. Pe mână la muncitori şi funcţionari. Acest semn al lui antihrist este 666 din Testament, o mare taină. La vremea potrivită vi se va arăta.
Şeful sectei numită „satanism„ când a fost întrebat care este rostul lor, a răspuns: „Hristos a anchilozat lumea în nişte legi pe care omul nu le mai poate suferi„. Aşa cum Mântuitorul a venit în trup, aşa va veni şi antihrist. El deja există, dar lucrează din umbră. La 30 de ani va ieşi la propovăduire. La 6 ani face minuni despre care se va scrie la vremea respectivă iar mai târziu la 13 ani, va face minuni atât de mari încât lumea îl va numi „copilul minune „.
 
15.- Părinte, este adevărat că numărul „ 666” se va pune pe buletine şi în cip-uri care apoi se vor introduce fiecărui individ sub piele? Aşa am citi undeva. Am mai citit că numărul acesta va fi introdus în codul fiecărui produs care se va vinde. Atunci cum o să ne păzim ca să nu fim pecetluiţi cu pecetea lui Antihrist?
-Când va veni acel timp, timpul lui Antihrist, cei trei ani şi jumătate pe care-i va petrece pe pământ, timp în care toţi cei credincioşi lui Antihrist vor fi pecetluiţi, nu va fi după cum credem noi acum şi după cum scriu unii şi alţii prin cărţi sau ziare. În primul rând, pecetea lui Antihrist nu va fi pusă de om ca o ştampilă sau după cum spun unii cu laser. Nu va fi pusă prin constrângere şi şantaj. Va fi pusă numai celor care acceptă s-o poarte şi celor ce nu acceptă li se va îngădui să n-o poarte în schimbul unei taxe. Nu va fi pusă sub formă de cip, sau altfel. Nimic din toate acestea nu vor fi. Acestea sunt premergătoare lui antihrist. Bineînţeles că se pregăteşte calea venirii lui Antihrist de supuşii şi slujitorii lui, aşa cum a fost pregătită şi calea venirii Mântuitorului de către profeţi şi de către Înaintemergătorul şi Botezătorul Ioan. Aceşti pregătitori sau „înaintemergătorii” venirii lui Antihrist vor pregăti omenirea folosindu-se de: viclenii, năluciri, înşelătorii, de care se scrie astăzi prin cărţi, apoi cu frica, cu înfricoşetoare şi diabolice metode de care nu ne putem închipui. Mai întâi se vor împânzi şi vor lua amploare organizaţii şi curente satanice, de se va îngrozi lumea. Crima şi desfrâul va fi la drumul mare. Nici în munţi, nici în păduri nu vei găsi locul curat din cauza desfrâului şi a barbariilor care se vor face. Femeile vor umbla ziua în amiaza mare pe stradă goale. Şi în biserici vor intra despoiate şi neruşinate. Ce vezi că fac pe străzi haitele de câini umblând în călduri aşa vor face oamenii. Respectul şi mila faţă de om va dispărea. De Dumnezeu foarte puţini şi pentru puţin timp îşi vor aduce aminte. Cei ce vor vorbi de Dumnezeu, vor suferi de la cei necredincioşi: ocări, bătăi, prigoană, nedreptate, vor fi scoşi din serviciu, din case, alungaţi din comunitate ca pe un rău. Aceştia vor suferi atât de mult încât se vor duce la morminte şi vor striga: „ieşiţi voi din mormânt ca să intrăm noi, că nu mai putem suferi!” se vor duce la munţi şi vor implora ca muntele să-i acopere că nu mai pot răbda. Semnele apocaliptice trebuie să se împlinească. Cei mulţi vor fi fiii lui Antihrist şi cei foarte puţini vor rămâne fiii lui Dumnezeu.
Atât fiii lui Antihrist cât şi fiii lui Dumnezeu vor fi însemnaţi cu o pecete pentru a se deosebi de la distanţă.
Fiii lui Antihrist vor fi însemnaţi cu semnul lui satana „666”- număr omenesc (Apoc.13,18), iar fiii lui Dumnezeu vor fi însemnaţi cu Semnul lui Dumnezeu „†”: „Nu vătămaţi pământul, nici marea, nici copacii, până ce vom pecetlui, pe frunţile lor, pe robii Dumnezeului nostru” (Apoc.7,3).
Când vor fi pecetluiţi, se va întâmpla în felul următor: cei ce au lucrat cu mintea, cu intelectul, cu propaganda, cu gura, împotriva lui Dumnezeu le va apărea pe frunte pecetea lui antihrist „666”; cei ce au lucrat cu braţele şi au alergat cu picioarele împotriva lui Dumnezeu le va apărea şi pe mâini pecetea lui antihrist „666”. Deci, nimeni nu le pune nici o ştampilă sau, să le facă cu laser, ci va apărea pur si simplu pe mâini şi pe frunte. Unii se vor îngrozi, când semnul de pe mâini şi frunte le va confirma că sunt însemnaţi ca fii a lui Antihrist şi vor încerca să scape de acest semn făcând operaţie, extrăgând bucata de piele cu pecetea, dar vor vedea că pecetea este imprimată şi pe os, iar prin pielea nouă cu care vor acoperi pecetea de pe os va pătrunde din nou pecetea şi nu vor putea să scape de ea. Aceştia se vor îngrozi şi mai tare încât vor căuta să-şi pună capăt zilelor şi nu vor putea. Dumnezeu va lua moartea de pe pământ în aceste clipe grozave. Se vor arunca în lama cuţitul şi vor vedea că lama cuţitului se îndoaie, funia se va rupe, glonţul va fi ca de mămăligă, piatra şi fundul prăpastiilor ca de ceară moale, muşcătura fiarelor şi a târâtoarelor din adâncuri va fi usturătoare ca de moarte şi nu vor putea scăpa de chinul ce va fi. Acesta va fi  un „vai”.
 
Averea
 
16.- Părinte, noi nu avem spor la bani, ce să facem ?
-Pui matale intr-o sticla de lapte că este cea mai largă la gură, cate 3 lei la fiecare 100 de lei să fie pentru săraci şi îţi va veni sporul la bani. Dă zece la sută din cât câştigi la prima biserică de lângă matale care se construieşte şi îţi va veni sporul la bani. Dacă ai o biserică în apropiere care se construieşte şi te duci la alta mai departe s-o ajuţi, tot nu-i bine. Aşa trece şi Dumnezeu pe lângă tine şi se duce la altul mai departe. Întâi ajuţi biserica de lângă matale şi apoi te poţi duce să ajuţi şi pe aceea de departe.
 
Avortul
 
17.- Intr-o zi a venit la părintele o doamnă foarte îngrijită şi elegantă, care de mândră ce era nu s-a sinchisit să vorbească de faţă cu toată lumea, îndrăznind să-l întrebe pe părintele:
-Părinte, ce poate să facă o persoană care are 24 de avorturi ?
-24 de avorturi…!!!? Persoana aceea toată viaţa trebuie să aibă mâna înclinată să dea milostenie. Gândeşte-te matale dacă ai fi avut atâţia copii, îţi mai rămâneau banii pentru matale? Socoteşte matale, cât    te-ar fi costat să creşti un copil până la terminarea şcolilor şi ar fi ieşit la salar, înmulţeşte cu 24 şi vezi ce-ţi mai rămâne!
Persoana aceea să ţină post negru toata viaţa, vinerea să facă metanii, să participe la toate Liturghiile duminica şi de sărbători şi multă milostenie. O femeie dacă ar da naştere la toţi copiii, nu ar avea 24  pentru că perioada cât este gravidă şi apoi lehuză după fiecare naştere, face ca să nu aibă atâtea naşteri, pe când atunci când face avort, femeia poate rămâne însărcinată după 40 de zile.
 
18.- Doamna cu 30 de avorturi. Era în timpul lui Ceauşescu. Părintele slujea la Sfântul Altar şi după aceia făcea rugăciuni şi vorbea cu oamenii lângă Racla Sfântului Calinic de la Mănăstirea Cernica. În timp ce vorbea a spus la un moment dat:
-Când părinţii mănâncă aguridă, la copii li se strevezesc dinţii şi a arătat cu degetul spre uşa de la intrare a bisericii. O doamnă care tocmai intra în biserică a auzit şi a spus plângând:
-Da, părinte, eu sunt aceea, am făcut 30 de avorturi, am un singur băiat cu facultate, care s-a căsătorit cu o ţigancă şi deja are copil cu ea.
-Ai văzut, ce ai gândit matale, că faci unul singur   şi-l faci fericit! Si ce-ai făcut? Ai omorât 30 de suflete.
-Părinte, băiatul meu avea o prietenă în timpul  facultăţii şi urma să se căsătorească cu ea. A apărut o ţigancă. Băiatul ne-a spus despre ea. Noi nu am fost de acord, ne-am supărat că s-a coborât, s-a înjosit şi ne-am dus chiar în vizită la ţigancă acasă. De acasă, ne-am pornit cu gândul să-i despărţim, dar acolo, în loc să-i despărţim am hotărât când să facem nunta. Parcă ne-a furat cineva mintea, nu mai gândeam. Părinte, îmi amintesc când eram la masa lor, ţiganca bătrână (florăreasa) s-a dus în fundul curţii la WC cu un platou cu prăjituri, le-a adus şi le-a pus pe masă şi am mâncat din ele. Părinte, eu sunt o gospodină bună, o femeie îngrijită, ordonată şi nu ştiu cum am putut să mănânc din tava aceea.
Am văzut-o că venea de la WC şi nu mi-a fost scârbă. După ce s-a stabilit totul, eu m-am îmbolnăvit. Mă conducea soţul de mână, nu mai judecam bine, am stat o lună în spital. Acum, băiatul nostru are o fetiţă cu ţiganca şi ni s-au deschis ochii, ce e cu noi, ce se întâmplă, vă rog să-mi spuneţi ce să fac ?
-Spovedeşte-te matale…!
-Părinte, vă rog  să mă spovediţi dumneavoastră.
-Pentru spovedanie trebuie o săptămână de post şi apoi vii.
-Ţin părinte, începând de mâine şi după aceea vin.
Părintele a binecuvântat-o. După o săptămână a venit şi s-a spovedit, i-a dat canon şi a oprit-o de la Sfânta Împărtăşanie şi i-a spus :
-Când vei ajunge la jumătatea canonului pe care ţi l-am dat, te poţi împărtăşi (i-a dat posturi negre, metanii multe şi multă milostenie). După 3 ani şi jumătate când împlinise jumătate din canon, ţiganca s-a supărat pe băiatul ei, a divorţat, i-a luat şi copilul şi a rămas liber.
Colega de facultate, care l-a iubit foarte mult, voia să se retragă  într-o mănăstire, dar când a aflat ca el este liber, s-a întors bucuroasă la el. Au venit la părintele, au luat binecuvântare şi chiar dânsul i-a logodit.
 
19.- Altă doamnă vine la părintele şi-i spune:
-Părinte, eu am 33 de avorturi.
-Câte ?
-33.
-Cum ai putut să faci aşa ceva? 33 de copii ucişi, anii Mântuitorului !!! 
-Aş vrea să mă spovedesc la dumneavoastră...!
-Eu nu spovedesc aşa ceva, nici nu mai ai timp să-ţi faci canonul, du-te matale unde vrei la alt preot (era foarte supărat). Doamna respectivă insista pe lângă cei apropiaţi ai părintelui ca să-l convingă s-o primească. Dânsul a auzit-o şi i s-a adresat foarte rece şi puţin cam dur:
-Pleacă matale, du-te la alt preot şi spune-i aceluia câţi copii ai omorât!
Am scris despre cele două persoane cu multe avorturi ca să scot în evidenţă cum a lucrat cu prima, care venise cu frică de Dumnezeu, cu smerenie şi foarte silitoare, dornica să se împace cu Dumnezeu şi cum a lucrat cu cea de a doua, care nu era încă pătrunsă de greşeala ei sau a simţit-o că nu-şi va îndeplini canonul, nu ştiu, dar am văzut cu ochii mei poziţia părintelui faţă de cele două doamne.
 
20.- Avorturile grăbesc sfârşitul lumii.
-Copiii avortaţi striga din iad: “Doamne dă sfârşit părinţilor noştri, ca să ieşim de aici”.
Copiii avortaţi sunt în iad pentru că nu au apucat să se nască şi să fie botezaţi. Întâi strigă: “Dă-le Doamne necazuri la părinţi ca să ne scoată de aici”. Părinţii respectivi dau de câte un necaz, aleargă la Biserică, la preot, se spovedesc, îşi fac canoanele şi se salvează şi pe ei şi copiii avortaţi. Dacă nu fac nimic ca să-i scoată pe cei ucişi, atunci ei strigă. Persoanele cu multe avorturi sfârşesc prin morţi năprasnice.
 
21.- Părinte, dacă am îndemnat pe altă femeie să facă avort, pe mine cum mă socoteşte Dumnezeu?
-Atât femeia care a făcut avortul, cât şi femeia care a îndemnat pe alta să facă avort, au aceeaşi răspundere în faţa lui Dumnezeu şi au aceeaşi pedeapsă, trebuie să aibă şi acelaşi canon de pocăinţă. Mântuitorul, spune:” Vai de cel ce se sminteşte, dar mai vai de cel prin care vine sminteala”. Deci, pentru cel ce a îndemnat este „mai vai”. Dacă soţul femeii care a făcut avortul a fost de acord, sau a ştiut ce are de gând femeia să facă şi a lăsat-o, are aceiaşi vină şi aceiaşi osândă.

(Raspunsuri duhovnicesti la intrebarile credinciosilor ale Parintelui Ilarion Argatu, 2010, editia a3a)

Iisus Hristos
AutentificareInregistrare
Recuperare parola

Vizitatori

Afisari azi: 738
Afisari total: 25098688
Vizitatori online: 4

Magazin online
Newsletter

   

Articole recente
Scrie un articol