Marturie

Scrie o marturie aici despre Parintele Argatu

Articole recente
Scrie un articol
Raspunsuri duhovnicesti ...... Boa - Bot

sumar:

-Boala, bolnavi,
-Botez,

Boală, bolnavi

54.- Un tânăr de vreo 32 de ani a venit la părintele cu necazul lui, îl întreabă pe părintele:                         
-Părinte, soţia mea are noduli la sân, învăţaţi-mă ce să fac?
-De ce n-ai avut grija de ea, ai soţie cuminte şi dacă matale eşti mereu plecat, nu stai pe acasă, ea te iubeşte şi-i dor de matale, ce serviciu ai? 
-Lucrez ca şofer pe tir şi într-adevăr sunt mai mult plecat.
-Ai văzut ce-ai păţit?! Schimbă-ţi matale serviciul şi dormi nopţile acasă, că soţia matale n-are nevoie de rugăciune, ci de matale să stai pe acasă. Bietul tânăr se înroşise tot şi se mira de unde a ştiut părintele că el nu stă acasă şi că soţia lui este cuminte, aşa era, îi spunea mereu că i-e dor de el când e departe.
 
55.- Părinţii unei fete de 18 ani, au venit la   părintele să-l consulte în legătură cu fiica lor.
-Părinte, fata noastră are noduli la sâni, ce ne sfătuiţi să facem ?
-Măritaţi-o!
-Părinte, are doar 18 ani, nu e prea mică?
-Asta spui matale ca tată, dar ai întrebat-o şi pe ea? E de aceeaşi părere ? Are prieten?
-Da, are !   
-Cu acela mărit-o, cât mai degrabă, că nu e de doctor boala ei, trebuie să fie căsătorită. Cei doi au luat binecuvântare pentru căsătorie şi erau bucuroşi de parcă deja se făcea nunta.
 
56.- O doamnă foarte supărată, cu noduli la ambii sâni, a venit la părintele să vadă ce-i spune, pentru ca era programată pentru operaţie, nu era prea încrezătoare în ce-i va spune părintele, dar şi-a zis să încerce:
-Părinte, eu am noduli la sân ! De ce credeţi că am păţit aceasta? Trebuie să mă operez ?
-Aşa păţesc femeile care-şi refuză bărbaţii lor, se întorc cu spatele, se prefac că sunt obosite, că sunt bolnave sau că nu au chef să facă pe plac soţilor. Femeia s-a ruşinat pentru că-i spusese de faţă cu toată lumea. Aşa proceda părintele în unele situaţii, pentru că era văzător cu duhul şi ştia când sunt în cameră mai multe persoane cu aceeaşi problemă şi din timiditate sau din îndemnul diavolului nu întrebau ca să nu râdă lumea. Prin răspunsul pe care-l da unuia care întreba, se foloseau mai mulţi. De multe ori ne spunea că noi cei care veneam la dânsul cu diferite necazuri, suntem ca fraţii şi nu trebuie să ne ruşinăm să ne spunem necazul, ne întărim unii pe alţii în încercările vieţii.
 
57.- Părinţii unui băieţel de vreo 8 ani, au venit la părintele pentru că-şi pierduse vederea.
-Părinte, băiatul nostru nu mai vede de la un timp!
-Copiii când sunt mici trebuie supravegheaţi cum se joacă, cu cine, povăţuiţi-i când îi vedeţi că greşesc, unii au obiceiul să-şi pună mâna pe la părţile ruşinoase, ajung de-şi fac plăcerile în felul acesta şi pedeapsa pentru păcat este orbirea şi se îmbolnăvesc de o boală a tremuratului. Fiţi mai atenţi la copiii dumneavoastră!
 
58.- O femeie care mergea să se opereze, a venit să ia bincuvântare de la părintele:
-Părinte, vă rog să mă binecuvântaţi să merg la operaţie.
-Ce operaţie?
-Am o complicaţie la burtă şi trebuie să scoată totul din mine.
-Asta e pedeapsa ce ţi-a venit pentru avorturile făcute. Bolile secolului sunt: cancerul la sân pentru cele care refuza soţii lor şi cancer genital pentru cele ce fac avorturi.
 
59.- O bătrânică îl conducea pe bătrânul ei pentru că nu vedea. Veniseră de departe ca să vorbească cu părintele. Părintele care simţea întotdeauna pe om, văzându-i că tac, a întrebat dânsul :
-Care-i  necazul ? Ce-aţi păţit ? 
-Părinte, a început bătrânelul, să vă spun, femeia asta a mea m-a refuzat mereu, ba că e sărbătoare, că se împărtăşeşte, cu rânduielile ei de la Biserică, ba că e bolnavă, ba că e obosită şi tot aşa mereu, eu neavând femeie am făcut păcate. Cred că orbirea mi-a venit ca pedeapsă de la Dumnezeu pentru ce-am făcut. Părintele adresându-se femeii, îi zice :
-Ai văzut cum te judecă? Ai văzut ce-ai făcut matale? Acum să-l porţi de mână că e soţul matale, să-l duci la WC, să-l îngrijeşti că el nu mai poate singur.
 
60.- Într-o zi vin la părintele nişte basarabeni. Când au intrat aceştia pe uşă l-am auzit pe părintele zicând:
-“Dacă veţi avea credinţă vă veţi vindeca!”După care părintele continuă: Să ştiţi că oamenii bolnavi sunt de  trei feluri:
1. Oameni care cred numai în Dumnezeu;
2. Oameni care cred în Dumnezeu şi doctori ;
3. Oameni care cred numai în doctori.
Erau doi basarabeni soţ şi soţie. Au venit la părintele pentru că bărbatul avea probleme cu vederea în urma unui accident. Avea ochii deschişi dar nu vedea deloc. Aveau de crescut 3 copii şi le era foarte greu pentru că el nu mai putea să lucreze. Când părintele a spus: de veţi avea credinţă vă veţi vindeca, soţia lui i-a spus părintelui :
-Părinte, noi am vrea să avem credinţă tare, dar am crescut în timpurile comuniştilor şi nu am fost educaţi, nu suntem aşa de întăriţi. Am fost şi la doctori dar ei nu au putut să ne ajute. Acum suntem veniţi în Bucureşti la un doctor specialist şi în timp ce stăteam la rând ca să intrăm, am auzit de dumneavoastră şi am venit aici.
-Eu, ca preot, cu cele pe care mi le-a lăsat Dumnezeu la îndemână vă sfătuiesc aşa: fierbeţi apa ca să dispară orice impuritate, o lăsaţi să se răcească şi când e rece, un preot să o sfinţească, adică să facă aghiazmă la care să adauge şi Moliftele Sfântului Vasile Cel Mare. Participaţi la Sfântul Maslu cu un ulei foarte bun şi curat, scrieţi pe pomelnicul de la Sfântul Maslu numele de botez că, vă rugaţi pentru iertarea păcatelor şi revenirea vederii. Puneţi seara la culcare câteva picături de agheasmă pe ochi, care vor spăla ochiul şi vor scoate impurităţile de acolo. După aceea, puneţi picături din ulei sfinţit care va unge ochiul. Faceţi aceasta timp de 30 de zile, după care, trebuie să vedeţi deja nişte umbre, apoi continuaţi aşa până la vederea completă. Cine are credinţă tare se tămăduieşte de la primul Sfântu Maslu şi după cât de credincios este vor trebui şi Sfinte Masle făcute (2,3,7,….).
Au luat binecuvântare şi la plecare, bărbatul care nu vedea a spus că simte sufletul, bunătatea şi dragostea părintelui de parcă i-ar vedea şi chipul. Drumul lor la doctor s-a încheiat aici.
 
61.- O doamnă cu piciorul înţepenit a venit la părintele împreună cu soţul ei. Fusese la toţi doctorii mari cu renume şi nu-i găsiseră nimic. Piciorul era tot aşa şi avea dureri mari. Când a intrat în camera părintelui şi văzând-o a întrebat-o:
-Ce aţi păţit ?
-Părinte, am fost la toţi doctorii şi nu i-au găsit nimic, după rezultatele analizelor nu i-a ieşit nimic, ea nu poate să meargă, ce are părinte ?
-Farmece, că diavolul nu iese la analize.
-Ce trebuie să facem ?
-Eu am nişte camere pentru bolnavi, să rămână la rugăciuni, la Sfântul Maslu şi să gătească mâncarea pentru bolnavi.
-Nu poate părinte, nu poate să stea pe piciorul bolnav.
-Aşa cum poate, să stea la rugăciune o săptămână şi vii matale duminică s-o vezi. Acum hai să vă fac rugăciune şi dezlegări de blestem.
Soţul bolnavei a plecat şi s-a întors sâmbătă. Când a văzut soţia că merge, îi venea să plângă. Într-o săptămână s-a vindecat şi n-a costat-o nimic. A mers la părintele să-i mulţumească şi să-i binecuvânteze, dar părintele le-a spus:
-Lui Dumnezeu să-i mulţumiţi că El a vindecat, eu doar m-am rugat şi dumneavoastră aţi avut credinţă.
De atunci, soţul acelei femei, ţine fotografia părintelui pe masă şi-l socoteşte ca pe un sfânt.
 
62.- Un băiat bolnav cu un picior, foarte slab, piele şi os, ţinut de un suport cu mai multe curele şi celalalt picior era slab dar, îl folosea. Tot corpul era foarte slab şi mergea greu, dar fără cârje, a stat mai mult la mănăstire şi nu s-a vindecat.
-Părinte, ce să fac ca să devin şi eu normal, ca toţi oamenii?
-Eu cred că ar fi bine să ţii post negru 13 zile pentru matale, să-ţi găseşti nişte oameni de încredere ca să te ajute. Te ajut şi eu cu 3 zile de post: luni, miercuri şi vineri şi iei matale câte poţi şi mai cauţi până se completează cele 13 zile (În numele Sfinţilor Apostoli şi a Maicii Domnului Izvorul de Tămăduiri). 
A căutat băiatul, i-au promis nişte călugări şi un preot. Acest preot nu era prea sincer, nu-i plăcea faima părintelui, dar a spus că-l ajută.
Intr-una din zile, băiatul a venit la părintele foarte supărat :
-Părinte, preotul N, mi-a promis că ţine pentru mine post negru şi l-am văzut cum mânca, ce fac ?
-Mergem mai departe aşa cum e. Au trecut cele 13 zile şi acum era duminică. Părintele a lăsat un om de încredere cu el ca să-l ajute la nevoie. Bolnavul  striga:
-Ajutaţi-mă careva, ca mă doare piciorul, îmi creşte carne, s-a mărit şi nu mai suport aparatul, dezlegaţi-mi curelele! L-au dezlegat şi s-a liniştit. Din gură îi ieşea ţărână şi tot scuipa pământ. Piciorul a început din nou să-l doară şi a apărut părintele care se întorcea de la slujbă.
-Ce-ai păţit ?! Ţi-a fost teamă că mori, aşa-i ?
-Da, părinte, aveam ţărână în gură şi dureri mari, chiar am crezut că mor.
-Te-a păcălit vrăjmaşul, aşa face el când trebuie să iasă, nu pleacă uşor. Dacă nu te temeai şi spuneai “dacă e să mor, mor!” nu mureai ci îl alungai.
 
63.- Altă vindecare:
Părintele a mai avut un caz cu o femeie ce avea un picior înţepenit, nu putea să-l ţină decât drept şi avea dureri insuportabile. A stat timp de o săptămână, la rugăciunile părintelui şi la Sf. Maslu. Părintele i-a spus că la Învierea a doua din ziua de Paşti (la Vecernia din ziua de Sfintele Paşti) va fi sănătoasă. Era săptămâna mare. La Învierea a doua, bolnava se afla lângă moaştele Sfântului Calinic cu soţul ei şi deodată a leşinat. Soţul s-a dus repede la Sfântul Altar, la părintele, să vină că femeia moare. Părintele zâmbind le-a spus că nu moare, s-o ducă afară că s-a făcut sănătoasă. Ei au dus-o repede afară şi până a ajuns părintele la Racla Sfântului Calinic, bolnava venea singură de afară pe picioarele ei. Părintele a întrebat-o: 
-Ei, cum a fost ?
-Părinte, întâi am văzut diavolul că m-a îmbrâncit şi apoi pe Sfântul Calinic, pe Sfântul Gheorghe şi pe Sfinţia voastră că m-aţi ridicat.
-Nu eu te-am vindecat, ai avut credinţă în Dumnezeu şi Dumnezeu a lucrat. Tot aşa s-a întâmplat şi cu acel băiat bolnav şi slăbănog, de s-a vindecat şi a mers pe picioarele lui acasă.
 
64.- Părinte, fata noastră, ia pastile cu vitamine că e anemică şi tot rău se simte!
-De ce să ia pastile cu vitamine, de ce nu ia direct de la sursă, vitaminele sunt în: fasole, varză, sfeclă, ţineţi posturile că cine nu le ţine ia pastile.
 
65.- O femeie bolnavă de cancer.
-Părinte, mă simt rău şi am copii de crescut, ce mă învăţaţi să fac ?
-Citeşte matale zilnic, câte un acatist al Maicii Domnului şi Paraclisele ei şi o rogi să-ţi dea sănătate să poţi să-ţi creşti copiii mari, să-şi termine şcolile şi să-i vezi la casele lor, apoi fie voia lui Dumnezeu cu mine.                                 
 
66.- A venit o mamă la Părintele Argatu, împreună cu neamurile apropiate (erau ţigani).
-Părinte, fetiţa noastră e bolnavă, ne-au spus doctorii că are SIDA!
-Eu nu cred aşa ceva, copilul e vioi, are ochii mari, nu cred, mergeţi şi la alţi doctori să vedeţi ce vă spun ei. Câţi copii aveţi?
-Numai pe ea părinţele, a intervenit soacra, pentru că nu vrea nora mea mai mulţi copii, se fereşte.
-Şi dacă-l pierde pe acesta care-l are, ce face? Ce spune la carte: « Lăsaţi copii să vină la mine «, asta înseamnă să-i naşti şi să-i botezi. Nu vă mai feriţi că vi-l ia Dumnezeu pe acesta şi apoi nici alţii n-o să mai aveţi. Cum văd eu fetiţa dumneavoastră nu e bolnavă, mergeţi la doctor şi verificaţi ce v-am spus. Într-adevăr fetiţa nu avea SIDA, a fost doar o sperietură ca ei să ajungă la părintele să afle despre avorturi şi să-i întoarcă de la acest mare păcat. Soacra îi spunea mereu dar ea nu voia să o asculte. Acum, când a aflat că poate s-o piardă pe fetiţă din cauza feritului, au lăsat lucrurile aşa cum vrea Dumnezeu, câţi le-o da El .
 
67.- Altă situaţie.
Un copil bolnav de SIDA, este internat în spital împreună cu mama lui. Ea era foarte supărată că nu mai avea alţi copii. Într-o seară ea a avut o descoperire: a văzut o grădină plină cu flori, mulţi copii şi nişte lumânări stinse. Copilul ei vroia să meargă la ceilalţi copii dar ea nu l-a lăsat. A venit la părintele mama copilului să vadă ce spune dânsul. I-a povestit tot ce a văzut şi părintele i-a zis:
-De ce nu l-ai lăsat să se ducă la ceilalţi copii, lasă-l să moară acum (era până în 7 ani) că vei avea un înger sus în cer care se roagă pentru mata, de nu-l laşi să moară acum, vă duceţi în iad amândoi. Bineînţeles că mama nu a putut să facă aşa, ea s-a rugat să fie sănătos, să-l vindece Dumnezeu şi acum e sănătos. Au mai trecut ani şi mama se temea de cuvintele «vă duceţi în iad amândoi «văzând cât de rău s-a făcut copilul, nu o asculta şi avea probleme mari cu el.
Părintele ne spune: Apropo de situaţia asta, să vă povestesc o întâmplare din Franţa, care s-a publicat într-o revistă mai veche. Era o familie care avea un singur copil şi acela foarte bolnav. Părinţii se rugau să se facă sănătos. Când copilul trăgea să moară, părinţii se rugau cu disperare să mai trăiască. Au aţipit cei doi părinţi şi amândoi au visat acelaşi lucru, se făcea că, copilul lor ajunsese într-o grădină foarte frumoasă cu copii mulţi şi îi ruga pe părinţii lui să-l lase acolo, căci acolo e casa lui. Când s-au trezit părinţii erau foarte speriaţi amândoi, au crezut că a murit copilul. L-au văzut că nu murise şi din nou s-au rugat să nu moară, să se facă sănătos. Din nou au aţipit părinţii şi au avut alt vis, amândoi la fel. Copilul lor se făcuse mare, făcea multe prostii, fura mărunţişuri, se bătea cu alţii, şi-n cele din urmă a omorât pe cineva motiv pentru care trebuia să fie spânzurat. S-au trezit părinţii şi au început să plângă, se rugau să nu moară, să trăiască şi ei să aibă grijă de el să nu se întâmple aşa, să nu ajungă la crimă. Imediat după aceea copilul lor s-a ridicat din pat sănătos şi viaţa şi-a urmat cursul ei. Copilul era foarte neascultător, cel mai mult sta cu alţi copii, mai fura câte ceva, nimeni nu-l certa pentru că-l avea numai pe el, venea târziu, nimeni nu-l certa, venea cu semne de la bătaie, nimeni nu-i spunea nimic şi aşa a ajuns într-o bandă de hoţi. La un furt l-au pus pe el, pe copil, să-i păzească. A venit cineva lângă copil şi de frică la lovit şi l-a lăsat mort. Pentru ucidere se pedepsea cu moartea. Înainte de a fi spânzurat copilul a fost întrebat dacă are vreo dorinţă şi el a spus părinţilor «voi ar trebui să fiţi spânzuraţi acum pentru că nu m-aţi lăsat să mor atunci când eram bolnav«.
Vedeţi dragii mei ce facem? Cerem insistent câte ceva despre care nici nu ştim dacă ne e de folos. Credeţi că Dumnezeu ne ia câte un copil sau ceva drag fără rost, oare nu este El acela care ne poartă de grijă, mai mult decât noi?
 
68.- Altă vindecare:
A venit la mine la Boroaia o mamă cu o fetiţa de 6 anişori, foarte supărată că trebuia să dea fata la o şcoala ajutătoare pentru că nu vorbea şi nu auzea şi îi era milă de ea. Am întrebat-o pe mamă dacă are credinţă în Dumnezeu, în puterea Lui şi mi-a spus că ea crede. I-am spus:
-De vei fi tare în credinţă, fără căderi, până la al 7-lea Sfântu Maslu fetiţa va vorbi şi va auzi. Aşa a făcut mama, venea la maslu se ruga şi Dumnezeu a făcut minunea. Când erau ele în staţia de maşină şi lume multă aştepta, fetiţa a întrebat-o pe mama dacă merg acasă tot cu maşina. Mama a început să plângă şi lumea se uita mirată, ce are că doar copila nu făcuse nimic, nu se întâmplase nimic. Când mama le-a spus că în ziua aceea a vorbit pentru prima oară fetiţa ei, toţi au rămas uimiţi. După un timp a venit la mine să-mi spună:
-Părinte, până acum nu vorbea dar acum nu mai poţi s-o opreşti. I-am spus să aibă răbdare cu ea pentru că până la 6 ani nu a vorbit, acum până cunoaşte adevărul despre tot ce-o înconjoară mai trebuie să treacă un timp.
 
69.- Altă minune:
Au venit la mine părinţii şi o fetiţă cam de 4 anişori, care nu putea să vorbească. Părinţii erau intelectuali, tatăl medic. Acest om a făcut tot ce i-a stat în putere ca s-o facă să vorbească dar, nu s-a putut face nimic. Au auzit de mine şi au venit. Le-am spus:
-De veţi avea credinţă, fata va vorbi. Era un copil foarte reuşit. A rămas mama cu fetiţa la rugăciuni şi la  Sfântu Maslu. După o săptămână a venit tatăl să le vadă. Fata când l-a văzut pe tatăl ei venind s-a dus în întâmpinarea lui,  l-a luat de mână şi îl trăgea să vină la mine. Tatăl nu se prea grăbea şi ea i-a zis:
-Tată, părintele! Şi-i arăta barba. Mai târziu a început să spună: mama, tata, apa, mama pupă fata, tata pupă fata. Le-am spus:
-Când se va întoarce tatal la credinţă, fata va vorbi bine. Tatăl a văzut minunea dar, tot nu crede. Mai este timp să se întoarcă.
 
70.-REŢETĂ PENTRU DIZENTERIE (dată de părintele)
–În 2 litri de apă pui seminţele: O mână de orz, o mână orez, o mână ovăz, o mână grâu, o mână porumb şi le fierbi până ce rămâne 1 litru apă pe care o mănânci toată odată.
 
Botezul
71.-  Părinte, e voie să pui copilului mai multe nume la botez?
-Nu, omul are un trup, un suflet şi un nume şi acela trebuie să fie de sfânt.
-Noi am pus mai multe nume, pentru că nu am ştiut şi nici preotul nu mi-a spus.
-Ai auzit preotule, ce spune omul: “nici preotul nu ne-a învăţat”? Ai grija preote ce faci c-ai să dai socoteală dacă nu înveţi şi povăţuieşti lumea la cunoştinţa adevărului. Daca omul nu ştie, preotul ştie şi este dator să-l povăţuiască ca să nu greşească.
 
72.- Părinte, poţi să pui numele de botez Maria Magdalena, copilului tău?
-Nu! Pentru că Maria este numele unei femei, iar Magdalena este numele localităţii de unde este Maria şi locul unde a păcătuit acea femeie, aşa i-au spus oamenii ca s-o recunoască. Ea era alta decât cealaltă Marie când s-a întors la credinţă, acum era desăvârşită şi nu a mai greşit niciodată.
 
73.- Părinte, ce se face cu pânza de la Botez ?
-Din pânza de la botez se fac cămăşuţe pentru copil.
 
74.- Părinte, poţi să botezi dacă nu eşti curată ?
-Nu! O femeie dacă botează la vremea ei de necurăţie, copilul botezat de ea va avea un miros greu toată viaţa şi casa în care stă el va avea un miros greu, oricât ar aerisi sau ar da parfumuri tot greu va mirosi. De fapt femeia necurată nici nu are ce căuta în Biserică pentru că la carte scrie: “ De va intra în biserica, femeie în cele 8 zile de necurăţie sau 40 de zile de lehuzie să se spele biserica  şi să se cheme arhiereul şi să se sfinţească din nou”. Aţi văzut ce mare păcat este, vă daţi seama dumneavoastră câte biserici mai sunt curate? Când nu eşti curată este bine să stai acasă, că te păzeşte îngerul tău păzitor, faci ascultare.
 
75.- Părintele Ilarion a botezat o evreică de 3o de ani (tatăl evreu şi mama româncă).
Spunea părintele că atunci când tatăl este evreu se socotesc copiii a fi evrei, chiar daca mama este româncă, iar dacă tatăl este român se socotesc copiii a fi români, chiar dacă mama este evreică.
Această fată avea tatăl evreu şi la vârsta de 3o de ani a venit la părintele singură s-o boteze. După ce i-a spus ce trebuie să facă pentru a fi botezată, a găsit naşă de botez şi chiar părintele a botezat-o. Botezul s-a făcut la Cernica, după terminarea slujbei la Biserică. Fata era în culmea fericirii, se învârtea prin cameră ca o balerina de una singură şi spunea :
-“Iisuse cât eşti de Bun, ce-ai făcut din mine, cât de mult Te iubesc, mă simt ca un fulg, vă iubesc pe toţi, n-am cunoscut bucurie mai mare până la vârsta aceasta, parcă plutesc!”
După câteva zile, ispitele au început să vină, pofte de tot felul, cu ce se luptase mai mult înainte de botez, începuseră să apară din nou. Era foarte  supărată.
-Părinte, prin botez nu se curăţă toate păcatele?
-Ba da, dar acum eşti creştină şi diavolul cu care te-ai luptat, care te-a avut la mâna lui înainte de botez, nu suportă că matale l-ai alungat, el vrea din nou să te bage în greşeală. Diavolul încearcă din nou să te păcălească. El nu se luptă cu sectanţii şi toţi rătăciţii care deja sunt ai lui, pe creştini are el ciuda, pe aceştia vrea să-i piardă. Nu te teme, noi avem arme cu care luptăm împotriva lui: posturile, spovedania şi împărtăşania, de acestea se teme el.
 
76.- Părinte, dacă eu nu sunt cununată la Biserică, pot să botez sau să cunun pe alţii ?
-Nu poţi ! Cine nu e cununat la Biserică nu poate boteza sau cununa pe alţii, iar un om care a ucis nu are voie să boteze. Mai întâi te cununi matale şi apoi cununi pe alţii. Deci, de cununat nu poţi pentru că trebuie să te pui mai întâi matale în rânduială şi apoi să pui pe alţii. Nu poţi boteza, pentru că fiind necununată, eşti împotriva tainelor.
 
77.- Părinte, la cât timp după naşterea copilului este bine să-l botezăm?
-Copilul la 8 zile după naştere trebuie botezat. Cine ţine pruncul nebotezat mai mult timp, pune în pericol mântuirea copilului. Dacă moare copilul nebotezat este ca şi cum l-ar fi lepădat mama sa din pântece, iar părinţii vor răspunde de sufletul  copilului.
 
78.- Părinte, este bun obiceiul de a scoate din mir copilul botezat?
-Obiceiul numit „Scoaterea din mir” a pruncului nu o face credinciosul de rând, ci preotul în timpul Sfântului Botez atunci când şterge cu buretele locurile ce au fost unse cu Sfântul Mir.
 
79.- Părinte, este bun obiceiul de a pune în apa botezului diferite lucruri care să-l ajute pe copil cu anumite daruri în viaţă?
-Cei ce pun în apa botezului sau în scăldătoarea de după botez: bani ca pruncul să fie bogat în viaţă; cărţi, creioane, ca să fie deştept şi să înveţe bine; zahăr ca să fie dulce etc., aceştia tăgăduiesc darurile Duhului Sfânt pe care pruncul le primeşte la Botez. Copilul se poate îmbolnăvi foarte uşor de boli grele şi periculoase de la microbii pe care-i poartă aceste obiecte introduse în apă. Mai ales banii, care umblă din mână în mână, şi ştim că microbii se transmit prin atingere.
 
80.- Părinte, este bine ca mama copilului să vină la moliftă înainte de 40 de zile sau după 40 de zile? Poate să-şi facă molifta mama fără să închine pruncul?
-Molifta de curăţire a lehuzei se face numai după ce a împlinit 40 de zile de la naştere, nu înainte de 40 zile. Lehuza căreia i  s-a făcut molifta înainte de 40 zile şi va intra în Biserică întinează Locaşul cel Sfânt – Biserica.
Preotul trebuie să aibă grijă şi să întrebe pe mama pruncului două lucruri şi anume:  dacă a împlinit 40 zile de la naştere şi  dacă a fost botezat pruncul. În cazul în care pruncul încă nu a fost botezat nu poate fi închinat Bisericii fără să fie membru al Bisericii. Nu poţi închina bisericii un păgân nebotezat. Va fi sfătuită mama să grăbească botezul copilului şi după botez să vină cu el să-l închine şi tot atunci să i se citească molifta de curăţire.
Dacă preotul face molifta mamei la 40 zile având pruncul nebotezat s-ar putea să se întâmple, ca pruncul să nu mai fie adus la închinare.
 
81.- Se pot căsători între ei, copiii din diferite familii care au acelaşi naş de botez?
-Nu se pot căsători doi tineri care au acelaşi naş de botez, deoarece sunt fraţi spirituali având acelaşi părinte spiritual. Chiar dacă nu sunt rudenii de sânge, dar sunt rudenii spirituale. Fiind acelaşi naş s-a stabilit  gradul II de Rudenie  între cei doi tineri. Naşul fiind în gradul I cu fiecare dintre ei.   
 
82.- Părinte, este corect ca pruncii care au fost avortaţi şi au murit nebotezaţi, să li se administreazăbotezul de ziua Sfântul Ioan Botezătorul pe 7 ianuarie ?
-Nu este corect. Este foarte greşit. O înşelătorie mai mare ca aceasta nici că se poate pentru femeile ce-şi ucid pruncii în pântece. Botezul morţilor nu există. Botezul este o sfântă taină, iar sfintele taine sunt lucrătoare pentru cei vii şi nu pentru cei morţi. Botezul trebuie administrat cuiva. Acel cineva trebuie să fie o persoană prezentă şi reală care să primească botezul, nu poţi boteza vânt sau o mână de ţărână luată din cimitir de pe mormânt. La botez trupul împreună cu sufletul sunt afundate în apa botezului, iar sufletul se îmbracă în haina botezului, se îmbracă în Hristos: „Câţi în Hristos v-aţi botezat în Hristos  v-aţi şi îmbrăcat”.
Unde se află sufletul aceluia pe care vrei să-l botezi în momentul botezului pe care pretinzi că-l faci? Unele femei, pe baza  acestei posibilităţi false de a boteza copii avortaţi s-au încurajat la săvârşirea acestui păcat fără să mai aibă mustrări de conştiinţă.
Este păguboasă această practică, pentru părinţii copilului avortat, pentru că ştiind că au botezat copilul, nu vor mai pune osteneală de a se căi pentru păcatul lor.
Iisus Hristos
AutentificareInregistrare
Recuperare parola

Vizitatori

Afisari azi: 694
Afisari total: 25098644
Vizitatori online: 3

Magazin online
Newsletter

   

Articole recente
Scrie un articol