Marturie

Scrie o marturie aici despre Parintele Argatu

Articole recente
Scrie un articol
Raspunsuri duhovnicesti ...... Cal - Car

sumar:

-Calugarie-monahism,
-canada - romanii de acolo,
-Canonul,
-Carnea.

Călugărie - monahism

83.- O maica de la Ierusalim, româncă de-a noastră, avea în ascultarea ei 14 ucenice, dar nici una n-o asculta. Deznădăjduită maica a venit la părintele să-i ceară sfat :
-Prea Cuvioase, am venit tocmai de la Ierusalim, să mă binecuvântaţi ca să merg în pustie că nu mai suport umilinţa la care sunt pusă de ucenicele mele. Am 14 fete tinere în ascultarea mea şi îşi bat joc de mine. Când le pun să facă ceva, mă pun întâi pe mine să le arăt şi după aceea râd. Dacă le dau metanii, la fel fac, nu mai vreau, mă pierd cu firea, simt nevoia să fiu în pustie să nu mă mai întâlnesc cu oameni, să-mi văd de rugăciune, pentru că am slăbit  în credinţă, mă simt tare obosită.
-Mântuirea de unul singur nu se face, trebuie să ai luptă ca să te mântuieşti. Te crezi aşa curajoasă că ai să poţi să te înfrunţi cu animalele pădurii şi ale pustiei? Stai acolo între ele, eşti şefa şi nu te umili arătându-le cum se face, dai doar ascultările şi le supraveghezi cum fac. Le dai învăţătura bună că printre cele 14 dacă e una care aude şi face înseamnă că ai plată, ai făcut ceva, nu de una singură în pustie.
-Binecuvântaţi Prea Cuvioase să rezist.
-Aşa să faci ascultare, că eu cred că matale poţi,    te-ai speriat doar oleacă de acelea şi nu uita că matale eşti şefa, nu te umili în faţa lor. A binecuvântat-o şi cu dragostea aceea pe care o găseai numai la dânsul i-a pus amândouă  mâinile pe cap.
                                              
84.- Un tânăr de vreo 28 de ani fiind inginer de meserie, îl întreabă pe părintele:
-Părinte, aş vrea să vă rog ceva: am o mare nelinişte, nu ştiu pe ce drum s-o iau, să merg la mănăstire sau să merg în lume? Ce părere aveţi?
-Matale, eşti băiat frumos şi dacă intri în mănăstire, o să vină fetele după matale şi o să te scoată de acolo.
-Părinte, eu ştiu că aveţi cuvânt greu, ce spuneţi aia este, am stat şi m-am gândit, nu pot să iau hotărâre singur, n-am curaj, fără binecuvântare, sunt pregătit să primesc răspuns, chiar dacă eu înclin mai mult pentru mănăstire !
-Nu, nu eşti pentru mănăstire. Îţi găseşti o fată frumoasă ca matale şi credincioasă, vă căsătoriţi, să aveţi copii, să se bucure părinţii de voi.
-Aşa am să fac părinte, vă rog să mă binecuvântaţi pentru căsătorie grabnică.
Părintele l-a binecuvântat, el a plecat cu mulţumirea în suflet iar părintele a mai continuat, zicând:
-Să ştiţi dumneavoastră, că un tânăr singuratic, care vrea să stea aşa singur în lume nu are voie, acela să meargă într-o mănăstire, dar cine iubeşte pe cineva, nu trebuie să se înfrâneze dacă a avut o decepţie sau să refuze de a mai cunoaşte pe cineva, ci să caute să-şi găsească perechea şi să se căsătorească. În lume nu se stă de unul singur. Te căsătoreşti, ai viaţă de familie, ai copii. Numai aceia care simt ceva din interiorul lor o dorinţă mare pentru mănăstire se pot duce. În mănăstire nu e uşor, numai cei tari şi cu dragoste pentru călugărie rezistă ispitelor ce apar şi aici e greu.
Un călugăr trebuie ca prin viaţa pe care o duce să ia locul unui înger căzut din cer, deci viaţa lui trebuie să fie foarte curată. Călugăria are trei elemente: ascultarea, renunţarea la plăcerile trupeşti şi sărăcia de bună voie. Acum călugării nu mai fac ascultare. Câţi nu smintesc oamenii prin viaţa uşuratică pe care o duc, iar cu sărăcia de bună voie, mergeţi în chiliile lor şi să vedeţi cum e cu sărăcia lor.

85.- Am intrat în Mănăstire, vrând să mă călugăresc, cu toate că părinţii mei nu sunt de acord cu aceasta şi foarte greu o duc, am mereu necazuri, ce să fac ?
-Neascultarea este un păcat urât înaintea Lui Dumnezeu. Pentru neascultare, Adam a pierdut Raiul. Este un păcat prin călcarea poruncii a 5-a, prin care Dumnezeu a poruncit să-i ascultăm pe părinţii noştri, şi să-i cinstim. Călcarea poruncii Dumnezeieşti, este păcat mare. Acum, diavolii pornesc călugăriţele din jurul tău, şi le pun să-ţi facă necazuri. Zilnic eşti acuzată pe nedrept, zilnic cineva te ceartă, zilnic cineva te nedreptăţeşte. De fiecare dată, altă persoană, dar ai necazuri zilnic. Pentru că ai venit la Mănăstire prin neascultare, satana îţi dă luptă, ca să te aducă să părăseşti călugăria, sau să ajungi la disperare. Călugăriţele care te supără, la spovedit îşi spun păcatul, fac pocăinţă pentru păcat, şi primesc iertarea. Ca să scapi, trebuie să vorbeşti cu părinţii, să le ceri iertare pentru neascultare. Faceţi post o săptămână, şi vă spovediţi. Acolo, la preot, cere iertare părinţilor pentru neascultare. Ei să te ierte şi să fie de acord cu călugăria ta. Preotul va da iertarea de păcat, şi dezlegarea. În felul acesta, intri în linişte. Altfel, vei trăi greu în Mănăstire. Dacă părinţii au murit, le faci parastas, şi la aceasta preotul adaugă rugăciunea de dezlegare de blesteme.

Canada –  românii de acolo

            86.- Mulţi români de ai noştri sunt plecaţi în Canada cu binecuvântarea părintelui Ilarion. Toţi erau dornici să-l mai vadă, să-l asculte sau să le facă rugăciuni. Acolo faţă de sărăcia ce este acum în ţara noastră, e mai bine dar, dorul de ţară este foarte mare. Unii din ei au mai venit şi l-au mai văzut pe dânsul dar, cei mai mulţi nu şi-au putut permite pentru că este foarte costisitor.
Părintele ştia şi simţea aceasta dar, pentru că avea probleme cu inima şi cu piciorul nu mai avea voie să călătorească, aşa spuneau doctorii. Cu vreo doi ani înainte să plece dintre noi, o doamnă care avea mai mulţi fini în Canada, trebuia să plece acolo şi să boteze un fin şi înainte de a pleca a venit să ia binecuvântare de la părintele. Era o cunoştinţă apropiată de familia părintelui.
-Părinte, vă rog să ne binecuvântaţi, că mergem să botezăm pe finişorul nostru din Canada şi aceste lucruri pe care voim să le luăm cu noi. Am cumpărat câte ceva pentru fiecare. O mică amintire din ţară pentru că le este foarte dor dar, cel mai mult le e dor de dumneavoastră.
-Duceţi-vă în locul meu, că eu nu mai pot să merg la drum lung şi duceţi odată cu dumneavoastră şi dragostea mea. A binecuvântat-o pe doamna respectivă, lucrurile şi din partea dânsului, le-a trimis românilor de acolo, câte o iconiţă.
Făcea totul cu atâta dragoste, punea atât suflet în tot ce făcea, ştia atât de bine ce ar fi însemnat pentru cei plecaţi de mult să-l vadă coborând din avion, să-i vadă chipul, să-i simtă dragostea. Mulţi din ei aflaseră că plânge pentru starea de sărăcie şi umilinţă la care a ajuns ţara. Suferea pentru români ca pentru dânsul, atât de mult iubea omul, ca pe sine. O româncă de a noastră  i-a trimis câteva versuri din care nu mai ştiu decât începutul:
De ce să plângă ochii tăi,
părinte drag şi atât de bun
Tu care ai adus doar bucurii şi mângâieri…”

Canonul

87.- Un stareţ la o mănăstire de maici se laudă că dă canon la maici câte 100 de metanii, ca să le smerească. Părintele nu suporta să audă că unii preoţi încarcă pe om cu mult, să li se pară oamenilor că drumul credinţei e greu şi i-a zis acelui stareţ:
-Dacă la maici dai 100 de metanii, matale câte faci, ca stareţ trebuie să fii exemplu, faci mai multe ?
-Eu nu fac părinte că sunt duhovnicul lor.
-Cu oamenii se lucrează cu dragoste, cu răbdare, cu bunătate, nu cu bâta, că-i îndepărtezi de Dumnezeu.
După ce a plecat stareţul, părintele ne spune:
-La vremea de apoi, sminteala la oameni va veni de la preoţi! Preoţia e frumoasă pentru cine o face din dragoste, iar pentru cine n-o iubeşte de ce să se facă preot? Sunt atâtea meserii pe care poţi să le faci, nu să te joci cu sufletul omului, omul e o fiinţă gingaşă, te porţi frumos cu el.

88.- Părinte, ce să fac că am uitat canonul pe care mi l-a dat preotul?
-Diavolii pun piedici ca să nu împlineşti canonul. Dacă ai primit să faci 5 lucruri, te face să uiţi 2 şi să faci numai 3. Pentru aceasta îţi scoate în cale multe griji, ca să te facă să amâni împlinirea canonului şi prin multă amânare să uiţi. Pentru cel ce a uitat canonul, să se roage îngerului păzitor să-i aducă aminte. Unii se duc la duhovnic ca să-l întrebe, ce canon i-a dat la mărturisire. Însă, se întâmplă ca duhovnicul să nu-şi mai aducă aminte după atâta timp şi mai ales că mărturiseşte mai multă lume într-o zi.
                                          
89.- Părinte, când trebuie să-ţi faci canonul: dimineaţa sau seara ?
-Canonul e bine să-l faci dimineaţa că eşti odihnit, seara după o zi de muncă, eşti obosit, adormi, nu mai ştii ce spui acolo ! Faceţi când puteţi, dar să-l faceţi, canonul trebuie făcut.

90.-Părinte, canonul este o pedeapsă ce se dă pentru păcate?
-Canonul nu este o pedeapsă dată de preot şi nu trebuie înţeleasă aşa. Canonul poate fi considerat ca un leac vindecător, care vindecă şi îndreaptă. Canonul este un timp de îndreptare. Canonul este un timp de vindecare a rănilor sufleteşti ce au fost lăsate de urmele păcatelor. Canonul este timp de căinţă, de părere de rău şi de întoarcere de la păcat. Canonul poate fi timp de meditaţie şi de cercetare a vieţii noastre spirituale. Este răgazul pe care ni-l facem de a ne uita înapoi, de a privi urmele pe unde am călcat. Vâltoarea vieţii în care am intrat nu ne lasă acest răgaz de cercetare a trecutului, este numai goana viitorului. Iertarea păcatelor depinde şi de îndeplinirea canonului.

91.- Este obligatoriu ca preotul să dea canon credincioşilor care vin la spovedit indiferent de au păcate grele sau uşoare?
-Nu este obligatoriu ca preotul să dea canon fiecărui creştin care vine la mărturisire, depinde de păcatele fiecăruia.  Pentru păcatele grele, canonul este obligatoriu şi mai ales împlinirea celor poruncite de Sfinţii Părinţi prin canoane. Este obligatoriu ca fiecare creştin să-şi facă canonul exact: nici mai mult şi nici mai puţin, pentru că Dumnezeu priveşte la această ascultare.

Carnea

92.- Părinte se mănâncă carne crudă ?
-Nu, pentru că îţi impropriezi din caracterul animalului din care ai mâncat carnea.
-Dar friptură în sânge ?
-Nici aceea, e minciună că e bună pentru anemie. Eu ştiu că pentru anemie e bine să iei zilnic: ¼ l vin roşu, ¼ l lapte de vacă nefiert, atunci muls, un ou fiert moale, foarte moale sau pentru cine poate, chiar crud.
Iisus Hristos
AutentificareInregistrare
Recuperare parola

Vizitatori

Afisari azi: 709
Afisari total: 25098659
Vizitatori online: 2

Magazin online
Newsletter

   

Articole recente
Scrie un articol